Menu Zavřít

Na americkou hranici může přijít až 42 milionů lidí, varuje šéf Gallupova ústavu

13. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Známý Gallupův institut, který se zabývá výzkumy veřejného mínění, provedl rozsáhlé šetření ve 33 zemích Střední a Jižní Ameriky. Z něj vyplývá, že třetina z 450 milionů lidí, kteří zde žijí, by se ráda přestěhovala do jiné země. Konkrétně do Spojených států by to bylo 42 milionů lidí. Ředitel institutu Jim Clifton si klade otázku, co by se stalo, pokud by tito lidé přišli na hranici s Mexikem. Podle něj americká vláda musí předložit komplexní plán na dalších deset let.

Lidé, kteří žijí na americkém kontinentu jižně od USA, se netají tím, že by se rádi přestěhovali do země, kde získají práci a budou moci žít ve větším bezpečí. V době, kdy se americká politická reprezentace hádá o to, zda se mají vydat miliardy dolarů na stavbu zdi na hranici s Mexikem, Gallupův ústav pro výzkum veřejného mínění zjistil, že tento sen si migrací do Spojených států chce splnit 42 milionů lidí z Latinské Ameriky. V následujících 12 měsících o tom vážně uvažuje pět milionů z nich.

„Spíše než hledat řešení pro několik tisíc potenciálních uprchlíků na hranici, bychom si měli odpovědět na větší a obtížnější otázku. Co s 42 miliony lidí, kteří by chtěli přijít? Co říci milionům lidí, kteří chtějí vstoupit do Spojených států legálně nebo i nelegálně?“ klade řečnickou otázku Clifton.

Americká vláda by podle něj měla nabídnout dlouhodobější řešení uprchlické problematiky. Měla by představit plán, jaké lidi chce do země přijímat a co od nich očekává. Kromě toho, že dlouhodobá vize zajímá Američany, je důležitá i pro ty, kteří do největší ekonomiky světa chtějí přijít.

Jak Američané vnímají výstavbu zdi
Červen 2018 Leden 2019
Proti výstavbě zdi 57 % 60 %
Pro výstavbu zdi 41 % 40 %

Zdroj: Gallup

V souvislosti se sporem o výstavbu zdi na jižní hranici mezi republikány a demokraty došlo v předchozích měsících k patové situaci, kdy prezident Donald Trump vyhlásil v prosinci takzvaný shutdown, který pozastavil finance federálním úřadům.

Financování bylo dočasně obnoveno, do pátku 15. února se ale politici musí shodnout na zákonu o financování vlády. Nyní se objevily zprávy, že se týmy obou stran dohodly na tom, že se za 1,4 miliardy dolarů (32 miliard korun) postaví alespoň část plotu v oblasti řeky Rio Grande v délce 88,5 kilometru. O výstavbě betonové zdi se nemluví.

Trump takové řešení zatím odmítá. „Stejně zeď postavíme,“ řekl v pondělí svým příznivcům v texaském El Pasu, které leží na řece Rio Grande. Původně od Kongresu žádal na výstavbu zdi 5,7 miliardy dolarů (130 miliard korun).

BRAND24

Dále čtěte:

Jak maká Trump? Většinu pracovní doby se fláká a šaškuje, tvrdí kritici

Bushův ministr vnitra: Zeď je zbytečným plýtváním penězi, dluh USA raketově roste

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Trump a umění kšeftu. Kvůli bohatství chtěl podvést i otce

Trump nechal tajně převézt plutonium do Nevady. Místní politiky naštval

 Radioaktivní odpad z vyřazených jaderných zbraní USA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).