Menu Zavřít

V Praze startují čínská kola. Evropská expanze bikesharingu Ofo zahrnuje i Česko

22. 9. 2017
Autor: Ofo

Čínská bikesharingová společnost Ofo ohlásila při příležitosti Dne bez aut expanzi do pěti evropských měst. Kromě Milána, Moskvy, Rotterdamu a Groningenu míří i do Prahy. Půlhodinová jízda na žlutém kole vyjde Pražany na půl eura (13 korun).

Ofo se netají velkými ambicemi. Už do konce letošního roku chce svou působnost rozšířit do dvaceti zemí a dvou set měst. Do české metropole už na Praze 7 nasadilo prvních tři sta žlutých kol. Svou službu už současně spustilo v Miláně, kde chce už v říjnu uvést do oběhu na 4000 svých bicyklů, výhledově pak dokonce 17 tisíc kol. Do Moskvy pak zamíří na jaře příštího roku.

Pekingská firma, založená v roce 2014, má v současnosti rozmístěných deset milionů kol ve třinácti státech. Její tržní hodnota se odhaduje na dvě miliardy dolarů.


Bikesharing v růžové. Čtěte:

Inovace zn. Rekola: do práce v růžovém

 Viktor Ježek, zakladatel společnosti Rekola


Ofo tak jde ve stopách konkurenční čínské společnosti Mobike, která ohlásila expanzi do Evropy v červnu. Jako první evropské město si vybrala Londýn. Její jízdné je ještě levnější (v přepočtu tři koruny), využívá však data z GPS, která používá na marketingovou analýzu. Ve snaze získat dominantní postavení na trhu nabízejí Mobike i Ofo uživatelům svých kol peněžní bonusy, takže mnoho kol provozují se ztrátou.

BRAND24

Bikesharing je ve světových metropolích běžnou službou. K dispozici je v 650 městech po celém světě, mimo jiné v Londýně, Kodani nebo Amsterdamu.

Dále čtěte:

Piráti: Cyklistika má být součást územního plánu

Praha uvažuje o zrušení stomilionového tendru na bikesharing. Chystala ho roky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).