Menu Zavřít

Ultimátum pro Rusko. USA odstupují od raketové dohody

1. 2. 2019
Autor: Wikimedia Commons (public domain)

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Oznámil to ministr zahraničí Mike Pompeo. Články smlouvy přestanou být USA vázány s platností od soboty, o svém kroku bude Washington oficiálně informovat Moskvu. Spojené státy dnešním oznámením spustily půlroční výpovědní lhůtu, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat. Moskva si v reakci vyhradila právo na odvetu.

Pentagon Rusko obviňuje, že výrobou nové rakety smlouvu porušilo, což Moskva popírá. Pompeo řekl, že pokud se Rusko po půl roce nevrátí k jejímu dodržování, smlouva skončí. USA jsou nicméně podle Pompea ochotny vést s Moskvou rozhovory o kontrole zbrojení. Prezident Donald Trump stojí o dohodu, která je ověřitelná, upozornil americký ministr.

Smlouva uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského reformního vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů. Washington z jejího porušování Moskvu obviňuje od roku 2014, hrozby o vypovězení smlouvy sílí od loňského roku.

V prohlášení, které dnes na svém webu zveřejnil Bílý dům, Trump obvinil Rusko, že „příliš dlouho a beztrestně“ smlouvu porušovalo tajným vývojem a rozmístěním zakázaného raketového systému. Spojenci USA v NATO podle prezidenta vypovězení smlouvy „plně podporují“.

„Nemůžeme být jedinou zemí na světě, které je smlouvou jednostranně vázána… Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání,“ uvádí se v prohlášení.


Generál Pavel varuje: Aktivity Ruska jsou pro Česko větší hrozba než terorismus

 Petr Pavel


Trump v dokumentu zdůraznil, že USA zůstávají věrny takové kontrole zbrojení, která je ověřitelná a vynutitelná. „Jsme připraveni zahájit s Ruskem jednání a dosáhnout těchto cílů. Jakmile se to stane, (jsme připraveni) navázat, možná vůbec poprvé, vynikající spolupráci na hospodářské, obchodní, politické a vojenské úrovni. Bude to fantastické pro Rusko a Spojené státy a skvělé pro celý svět,“ stojí v prohlášení.

Moskva si v souvislosti s odstoupením Spojených států od smlouvy vyhrazuje právo na odvetnou reakci a opatření. Uvedla to dnes podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Odstoupení USA od smlouvy podle mluvčí nesouvisí s Ruskem, ale s americkou strategií vyvázat se ze závazků v různých oblastech.

Ruští zákonodárci podle agentury RIA Novosti předpověděli, že Moskva nepřistoupí na americké ultimátum zničit ruské rakety 9M729 (na Západě označované za SSC-8), jejichž dolet podle Američanů porušuje ustanovení smlouvy, ukládající zničit celou kategorii střel o doletu 500 až 5000 kilometrů. Moskva odmítá americká obvinění jako neopodstatněná a tvrdí, že smlouvu dodržuje.

„Sama skutečnost, že USA si od počátku vybraly jazyk ultimát, přestože dobře vědí, že Rusko takový tón v jednáních nestrpí, potvrzuje, že se nikdo nechystá se domluvit,“ usoudil šéf zahraničního výrobu horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov. Podle něj se USA rozhodly „dorazit“ nejdůležitější článek v kontrole nad zbrojením a Západ si už zvykl omlouvat své vlastní činy všemožným obviňováním druhých. Rusko se snažilo, aby se problém řešil jinak a nabídlo inspekci své nové střely s plochou dráhou letu, ale ani to nepomohlo. „Neuslyší vás, pokud vás nechtějí slyšet,“ prohlásil ruský senátor.


Výlet do Trumptárie. Evropské spojence děsí Trumpova nevypočítatelnost

 Americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem


Obvinění, že Rusko vypustilo ze střelnice Kapustin Jar v Kazachstánu raketu porušující články smlouvy, ruské vedení popírá. Na polygonu se prý sice testují rakety s doletem delším než 500 kilometrů, jsou to ale výhradně strategické rakety dlouhého doletu, jichž se smlouva INF netýká. Start rakety s plochou druhou letu SSC-8 (v Rusku označované Novator 9M729), která vyvolává americké protesty, se na této střelnici uskutečnil loni v září, ale střela údajně letěla jen do vzdálenosti necelých 480 kilometrů.

Minulý týden náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že Rusko je ochotno raketu SSC-8 ukázat zástupcům NATO a Evropské unie. Vstřícnost Ruska je podle Rjabkova v tomto ohledu „bezpříkladná“.

Pompeo loni počátkem prosince dal Rusku faktické ultimátum, když varoval, že pokud do 60 dnů spornou raketu nezničí, USA smlouvu INF vypoví. Ultimátum vyprší v sobotu a výpovědní lhůta v srpnu.

BRAND24

Američtí experti projevují značnou skepsi ohledně dalšího osudu smlouvy INF, která se jako jediná v dějinách vztahuje na celou třídu zbraní. Dosavadní neústupnost obou stran dává podle analýzy agentury AP málo naději, že Rusko nebo USA během půlroční lhůty stanovisko změní.

Přečtěte si také:

O krok blíže k vesmírným silám. Trump nařídil vytvořit nové armádní velitelství

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

Pompeo ostře zkritizoval Obamovu blízkovýchodní politiku

Poslední šance pro Rusko, varuje Stoltenberg. NATO už řeší možné dopady rozbití dohody o raketách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).