Menu Zavřít

Šéf kampaně za odchod z EU vyzývá k mobilizaci sil na nové referendum

27. 3. 2019
Autor: čtk

Šéf úspěšné kampaně, která v roce 2016 vedla v referendu k vítězství zastánců brexitu, dnes vyzval k mobilizaci sil na nové všelidové hlasování. Pokud se opět podaří vybudovat podobně aktivní síť stoupenců, triumf bude ještě výraznější, uvedl Dominic Cummings. Britská premiérka Theresa Mayová se dnes v parlamentu vyhnula odpovědi na otázku, zda její vláda přijme výsledek dnešního hlasování poslanců o možnostech dalšího vývoje kolem brexitu a bude jej prosazovat jako vládní politiku.

„Začněme nyní s obnovou naší sítě,“ vyzval ředitel kampaně Vote Leave, který je britskými médii označován za skrytého strůjce nečekaného výsledku brexitového referenda. „Porazit je znovu a výrazněji bude jednodušší než v roce 2016,“ dodal Cummings.

V červnu 2016 hlasovalo 17,4 milionu voličů pro odchod z EU, zatímco setrvání podpořilo 16,1 milionu. Oponenti od té doby vyzývají k opakování referenda, což podporuje zvláště část labouristických poslanců či skotští nacionalisté. Zejména vládnoucí konzervativci, včetně premiérky Theresy Mayové, jsou však proti.

Věříte, že Velká Británie opustí Evropskou unii?

Podle Cummingse pohrdají politici usilující o nové referendum veřejností. Konzervativní zastánci odchodu z EU bez dohody však sehrávají role „užitečných idiotů“ tím, že odmítají dohodu vyjednanou Mayovou a přispívají tím k hrozbě setrvání v unii, uvedl podle agentury Reuters Cummings na svém blogu.


Čtěte esej O šimpanzích a želvách

 Ilustrace k eseji O šimpanzích a želvách


Britští poslanci dnes odpoledne převezmou poprvé nejméně za sto let kontrolu nad programem své schůze a budou debatovat a následně hlasovat o možnostech východiska z brexitového patu. Zákonodárci budou moci vyjádřit podporu vícero variantám. Podpořit by mohli měkčí verzi brexitu, druhé referendum či setrvání Británie v EU.

[yop_poll id="2844"]

Opoziční poslanci premiérku na pravidelných interpelacích obvinili, že je zodpovědná za „chaos“ a „brexitový debakl“. Útok na premiérku nicméně dnes nevycházel jen z opozičních lavic. Také konzervativec Andrew Bridgen Mayovou kritizoval a řekl, že lidé z jeho volebního obvodu už „premiérce nikdy nebudou věřit“.

BRAND24

Mayová se vyhnula odpovědi na otázku lídra opozice Jeremyho Corbyna, zda se bude vláda řídit výsledkem dnešního hlasování poslanců, kteří budou hledat možnosti dalšího vývoje kolem brexitu. Neodpověděla ani na Corbynovu otázku, jaký má „plán B“. Zdůraznila, že nadále usiluje o schválení dohody, kterou loni vyjednala s Evropskou unií.

Přečtěte si také:

Infografika: Tvrdý brexit stále ve hře. Kde by bolel nejvíc?

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Lídři EU se dohodli na odkladu brexitu ve dvou variantách

Odchodem Británie z EU posílí hlavně Německo a Francie, myslí si odborníci

Odpůrci brexitu chtějí nové referendum. Do ulic Londýna jich vyšly statisíce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).