Menu Zavřít

Pan Pelikán našel Čepičku. Staronový ministr chystá nový zákon o státním zastupitelství

17. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nový zákon by měl posílit nezávislost státních zástupců, ovšem na druhé straně, jak ministr Pelikán podotkl v televizi, by to rovněž znamenalo „postupné přesoutěžení všech pozic vedoucích státních zástupců, od nejvyššího po okresní". Jinak řečeno taková malá plošná čistka.

Nařčením, že ve skutečnosti jde spíš o to, zbavit se všech nepohodlných návladních, Pelikán odmítá. Má pravdu v tom, že třeba nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se mohl zbavit kdykoli, ale neudělal to a že zmíněné „přesoutěžení“ v sobě měly i starší verze zákona, jenže ono jde i o celkový kontext. Za situace, kdy se on sám pokusil před Vánocemi změnit jednací řád vlády tak, aby jí nikdo neviděl pod prsty, za situace, kdy kompletně odchází od moci polistopadová politická garnitura, a za situace, kdy máme premiéra, jehož má policie, OLAF - a vlastně každý myslící člověk - za dotačního podvodníka, se zkrátka na podobné nápady hledí jinak.


Konec demokracie. Před 70 lety zahájili českoslovenští komunisté „průzkum bojem“

 Před 70 lety zahájili českoslovenští komunisté „průzkum bojem“


Nezbývá než Pelikánovi připomenout, že tu kdysi byl jeden takový mladý, progresivní právník z Ostravy, lísal se ke Gottwaldovi, a dokonce si vzal jeho dceru. Jmenoval se Alexej Čepička a hned 25. února 1948 se stal ministrem spravedlnosti.

Přečtěte si také:

Babišova jednobarevná vláda nedostala důvěru. Musí podat demisi

BRAND24

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Personální změny na ministerstvech: na vnitru končí náměstkyně Pálková, na financích Závodský


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).