Menu Zavřít

Následky odstoupení od jaderné dohody: USA ruší vývoz letounů Airbus a Boeing do Íránu

9. 5. 2018
Autor: Stefano Ciccarelli via wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Spojené státy zruší licence na prodej dopravních letounů firem Airbus a Boeing do Íránu. Uvedl to americký ministr financí Steven Mnuchin v reakci na odstoupení USA od jaderné smlouvy s Íránem. Teherán si na Západě objednal dvě stovky strojů pro komerční lety, z nichž polovinu měl dodat evropský výrobce Airbus. Dodávky jsou závislé na americkém souhlasu kvůli tomu, že velké množství leteckých dílů je vyráběno americkými společnostmi.

„Původní dohoda povolovala dodávky komerčních letounů, jejich součástí a služeb. Platné licence budou zrušeny,“ řekl Mnuchin novinářům.

Mezi dvěma stovkami strojů, které měly západní firmy v příštích letech dodat do Íránu, byla stovka airbusů, 80 boeingů a 20 strojů francouzsko-italské firmy ATR.

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil rozhodnutí odstoupit od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, v jejímž rámci mohly díky omezení hospodářských sankcí některé společnosti dodávat Teheránu své produkty.


Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


Licence na prodej letounů budou podle Mnuchina zrušeny po uplynutí tříměsíčního období začátkem srpna. Některé firmy mohou dostat možnost jednat s americkými úřady o výjimkách z obnovených sankcí, dodal podle Reuters ministr bez uvedení podrobností.

Boeing se v prosinci 2016 s íránskými aerolinkami dohodl na dodávce 80 letounů za zhruba 17 miliard dolarů (364 miliard korun). Podle šéfa společnosti nebyl prodej žádného stroje v letošním plánu. Zdroj Reuters však tvrdí, že tři letouny Boeing 777-300 ER pro dlouhé lety měly být dodány do Íránu již letos. Akcie firmy reagovaly na Trumpovo úterní oznámení poklesem o 0,6 procenta.

BRAND24

Airbus krátce před Mnuchinovým oznámením uvedl, že hodlá prostudovat Trumpovo rozhodnutí, což podle společnosti zabere nějaký čas.

Přečtěte si také:

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Evropa a USA musí společně čelit výzvám, míní Macron

Česko se staví proti Trumpovi. Jadernou dohodu bude dál prosazovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).