Menu Zavřít

Lidé před Pražským hradem protestovali proti tandemu Zeman - Babiš

17. 10. 2017
Autor: čtk

Nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana a a předsedy ANO Andreje Babiše byl hlavním tématem demonstrace s názvem "Pánové, končíme!", která se dnes večer konala před Pražským hradem. Její účastníci zpola zaplnili prostranství před arcibiskupským palácem.

Organizátoři demonstrace v čele s Šárkou Kružíkovou varovali před tím, aby se k moci dostali populisté typu Babiše nebo Tomia Okamury. Podle Kružíkové je třeba zabránit tomu, aby se premiérem stal „agent (komunistické) Státní bezpečnosti, který je trestně stíhaný pro dotační podvody“. Ve stejném duchu byla i závěrečná projekce promítaná na průčelí Salmovského paláce.

Babiš je stíhán v kauze Čapí hnízdo kvůli podezření z neoprávněného čerpání dotací EU. Slovenský ústavní soud nedávno zrušil verdikt, podle kterého byl Babiš v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněně, a případ vrátil na začátek. Zeman je přesto ochoten Babiše jmenovat premiérem, pokud jeho hnutí vyhraje volby.

Filozof Václav Němec varoval před tím, že volby mohou být cestou k likvidaci demokracie, pokud zvítězí tyranie většiny nebo tyranie populistů, kteří většinou manipulují. Doporučil „hrobaře vyprovodit svinským krokem“.


Přečtěte si o další kauze Andreje Babiše:

Čapí hnízdo 2: Babiš nakupoval státní pozemky přes prostředníky

 Martin Herodes na Čapím hnízdě


Účastníci protestu se distancovali také od Zemanova prohlášení, že ruská anexe ukrajinského Krymu je už neměnnou záležitostí. Stejně jako vláda a Senát odmítli, že by toto prohlášení bylo oficiálním postojem ČR. Směrem k Hradu ukázali anglicky psané nápisy, že „Česká republika není Miloš Zeman“.

BRAND24

Další podobná akce by se měla podle organizátorů konat ve čtvrtek na Malostranském náměstí v Praze.

Čtěte o dalších problémech Andreje Babiše:

Slovenský ústavní soud vrátil kauzu Babiše a StB krajskému soudu

Babiš s Faltýnkem byli obviněni v kauze Čapí hnízdo. Předseda ANO podal stížnost

Komentář: Lithium a Andrejovy tepláky

Nejsem populista, kvůli EET mě lidé nenávidí. Babiš rozmlouval Němcům srovnání s Orbánem

Komentář: Babiš, halíře a talíře


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).