Menu Zavřít

Nejsem populista, kvůli EET mě lidé nenávidí. Babiš rozmlouval Němcům srovnání s Orbánem

9. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Andrej Babiš, miliardář trestně stíhaný kvůli dotačnímu podvodu, je favoritem českých voleb. Bude další pražská vláda populistická podobně jako v Budapešti nebo Varšavě, ptá se prestižní německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sám Babiš označení za populistu odmítá, kvůli zavedení elektronické evidence tržeb, jej prý lidé nenávidí.

Favorit říjnových voleb Andrej Babiš se svým hnutím ANO vede Českou republiku do společnosti Maďarska Viktora Orbána či Polska, jehož vládu reálně řídí Jarosław Kaczyński, napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ve svém obsáhlém článku. Materiál pro německé čtenáře shrnuje osobu bývalého českého ministra financí, který zůstává s přehledem favoritem českých parlamentních voleb, jež se konají za necelých 14 dnů.

Miliardář a bývalý ministr financí je pro mnohé doma i v zahraničí populista, který děsí Evropskou unii a je dotačním podvodníkem, připomenul deník. Sám Babiš pro FAZ odmítl, že by byl populistou. „Jsem populistou jen v tom smyslu, pokud to znamená být zvolen lidmi a sloužit národu,“ citoval jeho slova německý deník.


Jak hlasovali poslanci o vydání Babiše k trestnímu stíhání:

Poslanci vydali Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání

 Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podezřelý z majetkových machinací kvůli 50milionové dotaci pro projekt tzv. farmy Čapí hnízdo se obhajuje před poslanci


Že není politikem, který se chce většině voličů zalíbit, dokumentuje na příkladu zavedení elektronické evidence tržeb (EET). „Nikdy bych to nezavedl, kdybych byl populista. Lidé mě za to nenávidí, protože se nemohou vyhnout placení daní,“ vysvětlil „povltavský Berlusconi“. Ekonomický program Babiše „není revoluční ani nebezpečný,“ především je ale nekonkrétní, poznamenal FAZ.

Sám sebe Babiš označil za obdivovatele konzervativního politika Wolfganga Schäubleho, který osm let řídil německé finance a rozpočtové deficity změnil v přebytky. Během Babišovy éry rovněž klesl poměr vládního dluhu k HDP, zásluhu na tom má však růst domácí ekonomiky. Jen v roce 2016 zaznamenal český rozpočet mírný přebytek ve výši 0,6 HDP.

Vývoj vládního dluhu k HDP:


source: tradingeconomics.com

I díky klesajícímu zadlužení nemá Česko problémy, aby přijalo evropskou měnu. S tím ale Babiš stále váhá. Zejména upozorňuje na politické důsledky vstupu do eurozóny, které by znamenaly pomoci Řecku případně bankám v Itálii. Evropskou unii obecně označil za dobrý projekt, o případném odchodu ČR z EU by se prý hlasovat nemělo.

V otázce uprchlíků tvrdí, že do Německa chodí zejména kvůli sociálním výhodám. Česko by mělo spíše spoléhat na pracovníky z Východu, zejména z Ukrajiny, míní. „Naše firmy by se měly rozhodnout, koho si na práci najmou, ne pan Juncker,“ odmítl šéf ANO případné kvóty na přerozdělení migrantů.


Přečtěte si komentář k Babišově argumentaci ohledně dotačního podvodu:

Pseudoandrej

 Páral


Deník dodal, že časopis Forbes odhadl jeho majetek na 3,9 miliardy dolarů (86 miliard korun) a označil jej za českého Donalda Trumpa. Podle aktuálního žebříčku miliardářů v ČR týdeníku Euro to je 111 miliard korun a zůstává na druhém místě za Petrem Kellnerem.

BRAND24

Babišovo snění
Bratislavský rodák slibuje urychlení výstavby dopravní infrastruktury, zejména dálnic. Pokud se stane premiérem, měla by do pěti let měla být vybudována základní síť dálnic v ČR. Navíc chce nejlepší české mozky, které pracují pro firmy v Silicon Valley získat zpět, aby zakládaly nové projekty doma.

V otázce zahraničních investic hovoří zejména o bankovním sektoru. Do rakouské Erste Group, jež patří Česká spořitelna a francouzské Société Générale, které patří Komerční banka, ročně odteče na dividendách 10 miliard eur (259 miliard korun). „Mnoho lidí si na to stěžuje a tvrdí, že peníze musí zůstat v naší zemi. Nad tím se musíme zamyslet,“ řekl Babiš. Sám přitom vlastní v Německu chemičku Piesteritz a pekárnu Lieken.

Dále čtěte o aférách Andreje Babiše:

Je to kampaň! A to zásadně odmítám

Brífink Jana Novotného

Babiš a StB: slovenský ústavní soud projedná stížnost Ústavu paměti národa

Pilník v koblize. Proč Babišovi láme vaz „banalita“ Čapí hnízdo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).