Menu Zavřít

Kmoníček předal Trumpovi pověřovací listiny

25. 4. 2017
Autor: Mladá fronta, Euro

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček ve Washingtonu předal pověřovací listiny americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Kmoníček to oznámil na twitteru. „Jsem hrdý na to, že jsem se s prezidentem Donaldem Trumpem setkal jako první Čech,“ uvedl velvyslanec na sociální síti s tím, že rozhovor s prezidentem byl příjemný.

Kmoníček, který je ve Washingtonu od poloviny března, předal v Bílém domě pověřovací listiny tři měsíce po Trumpově inauguraci hned v první skupině velvyslanců. Uspíšit jeho diplomatický start mu prý pomohlo americké ministerstvo zahraničí.

Za svůj největší dlouhodobý úkol označil český diplomat v nedávném rozhovoru pro server Info.cz „sloučení mentální a skutečné geografické mapy“. Na skutečné mapě je podle Kmoníčka Česká republika na západ od Vídně. „V mentální mapě nás dodnes mnozí vidí někde na východě Evropy. To je náš historický problém, a na jeho nápravě pracujeme po celé generace,“ uvedl.

BRAND24

Zabývat se bude i přípravou cesty českého prezidenta Miloše Zemana do USA, jejíž datum zatím není známo. „Vyjednáváme agendu, čas, formát, všechno. Ve Washingtonu se rozhodnutí dělají často velmi narychlo a na poslední chvíli a tato administrativa je tím zatím typická. Prostě musíme být připraveni na všechno, a to budeme,“ řekl Kmoníček serveru Info.cz.

Čtěte dále:

Zeman odvolal českého velvyslance ve Švýcarsku. Důvodem byly urážlivé tweety jeho ženy

Šéf Českých center Závěšický rozhněval francouzské intelektuály a skončil

Americký velvyslanec Schapiro končí. Díky moc všem, vzkázal v češtině


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).