Menu Zavřít

Katalánsko přijde o část autonomie. Madrid sesadí Puigdemonta

21. 10. 2017
Autor: čtk

Španělská vláda převezme faktickou kontrolu nad doposud autonomním Katalánskem, jehož vedení odmítlo ustoupit od snahy dosáhnout samostatnosti. Španělský premiér Mariano Rajoy dnes po mimořádném zasedání ústřední vlády v Madridu oznámil v přímém televizním přenosu, že cílem je v regionu obnovit ústavní pořádek a uspořádat předčasné volby do tamějšího parlamentu.

S podporou španělského Senátu, ve kterém má vládní Lidová strana převahu, hodlá ústřední vláda sesadit katalánský regionální kabinet v čele s jeho předsedou Carlesem Puigdemontem. Také podle Rajoye chce částečně omezit působnost regionálního parlamentu, například že nebude smět jmenovat do svého předsednictví členy sesazené vlády.

Povinnosti kabinetu převezmou v zásadě ministři v Madridu „tak dlouho, dokud bude trvat mimořádná situace“. Podle Rajoye se ještě musí vláda v Madridu rozhodnout, zda nejmenuje místo katalánské vlády prozatímní správu.

Rajoy tvrdil, že tím Katalánsko nezbavuje autonomie, ale že mají být sesazeni jen představitelé, kteří porušili zákony. Předčasné volby v regionu by se měly konat do šesti měsíců, případně i dříve. Podle Rajoye je cílem těchto opatření obnovit také národní sounáležitost mezi obyvateli regionu a zbytku Španělska. Také má být zajištěna „neutralita institucí v Katalánsku“, „sociální blahobyt a hospodářský růst“ a „práva a svobody všech Katalánců“.


Komentář: Vzkaz z Barcelony

 Páral


Vláda tak chce s pomocí Senátu, který o její žádosti bude jednat a hlasovat v pátek, aktivovat článek 155 španělské ústavy, což doposud žádná jiná vláda za čtyři desítky let španělské demokracie neudělala.

„Vláda měla mnoho příležitostí uplatnit článek 155 dříve, ale raději jednáme obezřetně, odpovědně a se zdravým rozumem, snažíme se, aby došlo k nápravě,“ řekl španělský premiér. Dodal, že už toho kabinet nemůže udělat o nic moc horšího, než čeho se dopustilo katalánské vedení.

„Nebylo naším přáním, ani naším úmyslem použít článek 155. Děláme to proto, že žádná vláda, žádná demokratická země nemůže přijmout, aby se ignoroval, porušoval či měnil zákon,“ upozornil Rajoy, který připomněl, že k dnešnímu kroku získal podporu opozičních socialistů.

BRAND24

Španělský král Felipe VI. v pátek večer, že stát se dokáže vyrovnat s „nepřijatelným pokusem o odtržení“, a to ráznými kroky „jeho legitimních demokratických institucí,“ uvedla agentura AFP. „Nechceme se vzdát toho, co jsme postavili společně,“ řekl král.

O situaci v Katalánsku dále čtěte:

Katalánci oznámili oficiální výsledky referenda: 90 procent pro nezávislost

Nezávislost není pro každého. Katalánsko může postihnout odchod firem

Katalánci přišli o nejsilnější hlas. Vzali jim fotbal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).