zavřít

Ty to zvládneš.cz - ÚNAVA ŘIDIČŮ



Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Británie představí na EXPO 2020 interaktivní Pavilon poezie

Britský pavilon se na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji stane místem, z něhož…

Rozhovor: K čemu je dobré vzdělání LL.M. a MBA?

Tituly MBA či LL.M. za jménem poutají pozornost. Absolvováním profesního vzdělání si…

Na Bořislavce bude stát umělecké dílo Federika Díaze

Kancelářské a obchodní centrum Bořislavka přinese letos Praze 6 nejen výraznou a světově…

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Proč (ne)chodit na gastrofestivaly

Klára Donathová 11. července 2018, 06:08  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
11. července 2018, 06:08

Spousta jídla na jednom místě. Ale také odpadu. Jednorázové nádobí je sice jen kapkou v moři plastu, ale rozhodně naprosto zbytečnou.

Všelijaké foodfesty, pikniky a gastrofestivaly zřejmě pořadatelům slušně vynášejí. Jak jinak si vysvětlit, že v sezóně jich je každý víkend hned několik a už se zdaleka nekonají jen ve velkých městech. Zblízka to pozoruji na smíchovské náplavce, přes kterou téměř každý den chodím a nestačím se divit.

Každou sobotu něco, rozumějte téměř nemožnost projít jindy veřejným prostranstvím bez úhrady vstupného, nutnost vysvětlovat, že si nejdu dát „stopadesátýosmý“ hamburger letošního roku, ale jdu jen na přívoz, všude spousta lidí a po skončení i nekonečné množství odpadu rozeseté v nejbližším okolí ještě následující den.

A přitom, co je na tom tak skvělého? Hygienické podmínky přípravy jídel jsou velmi kompromisní. Ceny jsou naopak velmi nekompromisní a často vyšší, než kdybyste si totéž dali v kamenné provozovně, z porcelánu, u stolu, se servisem, možností navštívit toaletu a tak dále. Přiznávám se, že popularitu takových akcí nechápu. Na jednu stranu se teď dělá z plastových brček veřejný nepřítel číslo jedna, při každém srknutí byste si měli představit velrybu, která má brčky zanesený celý trávící trakt, ale na druhou stranu se gastronomické festivaly, které jsou logicky na jednorázových talířích, kelímcích a příborech založené, rozmáhají jako nikdy před tím.

Osobně dávám přednost jídlu v restauraci, která tak jako tak musí platit personál a nájem. Každý host je pro ni důležitý, už jen proto, že do prázdného podniku se málokdo odváží. Tak proč si nedat jídlo přímo tam? Podnikání v gastronomii je natolik nevděčné a rizikové, že si zaslouží úctu i podporu tím nejjednodušším způsobem – návštěvou dané provozovny a případně dýškem, kterým ukážete svoji spokojenost víc než pochybným hodnocením na nějaké sociální síti.


Čtěte: Top restaurace jsou venku


Navíc si můžete vybrat takový podnik, který vám bude vyhovovat interiérem, a ušetřit životní prostředí zbytečného neekologického jednorázového nádobí, které je sice jen kapkou v moři odpadu, ale rozhodně naprosto zbytečnou.

Čest výjimkám. Chápu mimopražské akce, které mají za cíl sdružovat provozovatele gastronomických zařízení v daném regionu, lokální zemědělce a producenty a samozřejmě turisty, kteří mají možnost ochutnat více jídel z více podniků jedné oblasti na jednom místě během jednoho dne.

V tomhle směru ční nad ostatními Tábor a jeho „Naše chutě“. Festival lokální gastronomie, který se tu bude letos konat už popáté, je jediným, který navštěvuji pravidelně. Dává totiž smysl. Letos to dotáhli ještě o kousek dál. Jídla budou připravena zejména z výpěstků a výrobků farmářů a producentů z okolí Tábora. Naše chutě tak fakticky propojí místní podnikatele v gastronomii a farmáře, resp. výrobce, kteří jsou schopni jim suroviny dodávat. Navíc se jídlo i nápoje budou prodávat v kompostovatelných obalech, které se pořadatel zavázal po skončení akce odvézt do nedaleké kompostárny. Jak by to šlo ještě udělat rozumněji a lépe?

Pokud vás jídlo baví a není vám úplně lhostejný jeho vliv na životní prostředí, přijeďte se do Tábora 19. srpna podívat. Přesvědčíte se, že i gastrofestival se dá zorganizovat chytře a šetrně. Kulisy táborské Střelnice jsou dokonalé a každoroční představení místních podniků rozhodně stojí za to.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Gastrozábava v letní Praze. Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou



Čtěte také

 Dálnice v Česku - ilustrační foto

Havlíček: Zakázku na IT systém na dálniční známky zrušíme bez sankce. Nová bude jednodušší

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce.…

24. ledna 2020

 Zásobovací loď Viking Energy

Těžař Equinor bude zelenější. Začne provozovat první loď na čistý čpavkový pohon

Zásobovací loď Viking Energy se po modernizaci se stane první lodí na amoniakový…

24. ledna 2020

 Kandidáti na předsedu KDU-ČSL: europoslanec Tomáš Zdechovský, předseda lidoveckého poslaneckého klubu a místopředseda strany Jan Bartošek a poslanec Marian Jurečka,

Hledá se krizový manažer. Dva veteráni a nováček se utkají o post šéfa lidovců

KDU-ČSL volí nového předsedu. Střetnou se poslanci Marian Jurečka, Jan Bartošek a…

24. ledna 2020

Kryptoměny  Venezuelský prezident Nicolás Maduro představuje kryptoměnu petro

Maduro má plán na záchranu Venezuely. Otevře luxusní kryptoměnové kasino

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se dál snaží zachránit ekonomickými problémy…

24. ledna 2020

 Nemocnice, ilustrační foto

Nemocnice pod palbou. Kyberútoků na zdravotnická zařízení přibývá

Nemocnice jsou pro hackery lákavým cílem. Už v minulosti si ověřili, že jsou nedostatečně…

24. ledna 2020

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 4.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Zvýšení minimální mzdy daňovým pohledem
Jak vypočítat daň z nemovitých věcí v daňovém přiznání?
Pravděpodobné pojistné je opět vyšší
Růst průměrné mzdy - co všechno ovlivní v roce 2020?
Zaměstnanci a daně: roční zúčtování a slevy
Auta
Škoda potvrdila Octavii RS s hybridním pohonem. Odhalí ji…
VW Arteon Shooting Brake míří i k českým zákazníkům. Dorazí na podzim spolu s faceliftem
Elektrický a pro každodenní ježdění. Bugatti plánuje svůj druhý sériový model
Škoda Kodiaq vozí záchranáře nejen u nás, ale i v Británii
Nový ředitel Renault Trucks pro ČR a SR
Hry pro příležitostné hráče