Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Ministerstvo průmyslu poradí, jak podnikat na vnitřním trhu EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu zve na cyklus regionálních seminářů Vnitřní trh EU z…

Blíží se oslavy čínského nového roku 2019 ve znamení zemského vepře 25.- 28.1.2019

Široké veřejnosti se v Praze, Ostravě a Olomouci představí nevšední kultura Číny, její…

7 bodů, jak vybrat to správné MBA studium a nenaletět

Každý, koho zajímá celoživotní vzdělávání nebo jehož kariérní metou jsou manažerské…

Proč (ne)chodit na gastrofestivaly

Klára Donathová 11. července 2018, 06:08  -  Klára Donathová
11. července 2018, 06:08

Spousta jídla na jednom místě. Ale také odpadu. Jednorázové nádobí je sice jen kapkou v moři plastu, ale rozhodně naprosto zbytečnou.

Všelijaké foodfesty, pikniky a gastrofestivaly zřejmě pořadatelům slušně vynášejí. Jak jinak si vysvětlit, že v sezóně jich je každý víkend hned několik a už se zdaleka nekonají jen ve velkých městech. Zblízka to pozoruji na smíchovské náplavce, přes kterou téměř každý den chodím a nestačím se divit.

Každou sobotu něco, rozumějte téměř nemožnost projít jindy veřejným prostranstvím bez úhrady vstupného, nutnost vysvětlovat, že si nejdu dát „stopadesátýosmý“ hamburger letošního roku, ale jdu jen na přívoz, všude spousta lidí a po skončení i nekonečné množství odpadu rozeseté v nejbližším okolí ještě následující den.

A přitom, co je na tom tak skvělého? Hygienické podmínky přípravy jídel jsou velmi kompromisní. Ceny jsou naopak velmi nekompromisní a často vyšší, než kdybyste si totéž dali v kamenné provozovně, z porcelánu, u stolu, se servisem, možností navštívit toaletu a tak dále. Přiznávám se, že popularitu takových akcí nechápu. Na jednu stranu se teď dělá z plastových brček veřejný nepřítel číslo jedna, při každém srknutí byste si měli představit velrybu, která má brčky zanesený celý trávící trakt, ale na druhou stranu se gastronomické festivaly, které jsou logicky na jednorázových talířích, kelímcích a příborech založené, rozmáhají jako nikdy před tím.

Osobně dávám přednost jídlu v restauraci, která tak jako tak musí platit personál a nájem. Každý host je pro ni důležitý, už jen proto, že do prázdného podniku se málokdo odváží. Tak proč si nedat jídlo přímo tam? Podnikání v gastronomii je natolik nevděčné a rizikové, že si zaslouží úctu i podporu tím nejjednodušším způsobem – návštěvou dané provozovny a případně dýškem, kterým ukážete svoji spokojenost víc než pochybným hodnocením na nějaké sociální síti.


Čtěte: Top restaurace jsou venku


Navíc si můžete vybrat takový podnik, který vám bude vyhovovat interiérem, a ušetřit životní prostředí zbytečného neekologického jednorázového nádobí, které je sice jen kapkou v moři odpadu, ale rozhodně naprosto zbytečnou.

Čest výjimkám. Chápu mimopražské akce, které mají za cíl sdružovat provozovatele gastronomických zařízení v daném regionu, lokální zemědělce a producenty a samozřejmě turisty, kteří mají možnost ochutnat více jídel z více podniků jedné oblasti na jednom místě během jednoho dne.

V tomhle směru ční nad ostatními Tábor a jeho „Naše chutě“. Festival lokální gastronomie, který se tu bude letos konat už popáté, je jediným, který navštěvuji pravidelně. Dává totiž smysl. Letos to dotáhli ještě o kousek dál. Jídla budou připravena zejména z výpěstků a výrobků farmářů a producentů z okolí Tábora. Naše chutě tak fakticky propojí místní podnikatele v gastronomii a farmáře, resp. výrobce, kteří jsou schopni jim suroviny dodávat. Navíc se jídlo i nápoje budou prodávat v kompostovatelných obalech, které se pořadatel zavázal po skončení akce odvézt do nedaleké kompostárny. Jak by to šlo ještě udělat rozumněji a lépe?

Pokud vás jídlo baví a není vám úplně lhostejný jeho vliv na životní prostředí, přijeďte se do Tábora 19. srpna podívat. Přesvědčíte se, že i gastrofestival se dá zorganizovat chytře a šetrně. Kulisy táborské Střelnice jsou dokonalé a každoroční představení místních podniků rozhodně stojí za to.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Gastrozábava v letní Praze. Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 4.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
4 případy, kdy bude mít důchodce nárok na vrácení daní
Jak vypočítat daň z nemovitých věcí v daňovém přiznání?
Jak snadno a rychle najít majitele nemovitosti
Chcete rozjet podnikání? Nejdříve si vyberte právní formu
Malá a levná auta budou zdražovat. Proč?
Auta
Galerie fotek, které se do AMS nevešly: Jeep Wrangler, Alfa…
Valtra SmartTour: Continental oficiálním partnerem
Právě vychází časopis Auto motor a sport 2/2019
Malá auta zdraží. Chudší si je nebudou moci dovolit, řekl šéf VW
Ford Mondeo dostal nový naftový dvoulitr a hybrid také pro karoserii kombi
Technologie
Budoucnost přichází. Meizu Zero je první telefon bez konektorů
Historie a současnost Ambilightu: Philips osvětluje okolí televizorů již 15 let
Od dubna půjde v pražských tramvajích platit kartou
Pokrok v rámci možností. Samsung SSD 970 Evo Plus zvyšuje rychlost a snižuje spotřebu
Skylink zdražuje. Připlatí si ti, kteří toho na satelitu sledují nejméně
Hry pro příležitostné hráče