Menu Zavřít

Jen heslo nestačí. Jak si zabezpečit účet na Facebooku?

26. 5. 2018
Autor: Michael Tomeš

Facebook zjednodušil nastavení dvoufázového ověřování. Tak už to neodkládejte a ochraňte si účet lépe než samotným heslem.

Základní poučka při tvorbě účtů zní: „Vytvořte si dlouhé, silné a unikátní heslo“. Takové budou útočníci hrubou silou louskat velmi dlouho. A i když se jim to povede, případně napadnou přímo databázi uchovávající přihlašovací údaje, danou kombinaci uživatelského jména a hesla nikde jinde nepoužijí.

Dokonce ji nebudou moci použít ani na původní kompromitované službě, stačí si zapnout dvoufázové ověřování. Po zadání jména a hesla totiž budou potřebovat ještě jeden jednorázový kód, kterým vám služba pošle přes SMS, chat nebo speciální aplikaci. Podporují to všechny banky i důležité online služby. Od nedávna konečně i Seznam nebo Firefox.

Facebook tzv. dvoufázovou autentizaci (2FA) zavedl již před několika lety, ale včera ji trochu zjednodušil. Doteď za hlavní způsob odesílání kódů považoval SMS (což už dnes není zcela bezpečná služba) a volitelně jste si mohli zapnout ověřovací pomocí aplikace typ TOTP (Time-based One-time Password), jako je například Google Authenticator. Nově můžete účet chránit jen Authenticatorem bez nutnosti sdělovat Facebooku telefonní číslo. Jak?

Jak zapnout dvoufázové ověřování na Facebooku

Navštivte Nastavení | Zabezpečení a přihlášení | Dvoufázové ověření. Pokud už 2FA zapnuté máte, odstraněním telefonního čísla se funkce kompletně vypne. Opětovně ji ale můžete nastavit, tentokrát už vám dá Facebook na výběr, jestli chcete použít SMS, nebo Authenticator.

Následné kroky už jsou stejné jako v jiných online službách využívající jednorázové ověřovací kódy. Facebook vám vygeneruje QR kód, který vyfotíte například v onom Google Authenticatoru. V něm se odteď budou neustále generovat šestimístné unikátní kódy. Při prvotním nastavením 2FA budete muset kód ověřit na Facebooku.

BRAND24

Při následných prvních přihlášeních na nových zařízeních (případně při vymazání cookies) vás Facebook vyzve, abyste kromě e-mailu/čísla a hesla zadali i šestimístný kód z Authenticatoru.

Celý článek si přečtěte na Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).