Menu Zavřít

Létající taxi, které stojí stejně jako to běžné? Podle firmy Lilium do šesti let realita

17. 5. 2019
Autor: Lilium

Německý startup Lilium představil ve čtvrtek veřejnosti svůj prototyp létajícího elektrického taxi, které má ambice změnit zaběhlé zvyklosti v osobní automobilové, respektive letecké dopravě. Přivolat jej půjde pomocí mobilní aplikace a cena jízdy/letu bude stejná, jako byste se vezli běžným taxíkem. Informoval o tom web CNN.

„Dnes děláme další velký krok vstříc tomu, abychom z městské letecké mobility učinili realitu,“ nechal se v prohlášení mnichovské společnosti Lilium slyšet její spoluzakladatel a šéf Daniel Wiegand. „Sníme o světě, ve kterém si může každý letět, kam a kdy se mu zachce.“

Z Mnichova do Frankfurtu za hodinu

A jak se zdá, o žádná planá slova se soudě podle přiloženého videa rozhodně nejedená. Na palubu tohoto létajícího taxi se vejde pět osob (pilot + čtyři cestující), kteří se mohou díky 36 elektromotorům umístěných na křídlech přepravit na vzdálenost až 300 kilometrů 300kilometrovou rychlostí. Přesně tak daleko a tak rychle je totiž stroj schopen doletět na jedno nabití.

Jde to i bez letiště

Žádné letiště přitom potřeba rovněž nebude, neboť tento atypický taxík je díky nastavitelným turbínám schopen vertikálního vzletu i přistání, podobně jako třeba bojová stíhačka Harrier. Jediné, co pro účely jeho provozování zbývá potřeba v jednotlivých městech vystavět, jsou speciální přistávací „heliporty“, které budou navíc umět komunikovat s mobilní aplikací a pomocí nichž si budou zákazníci tyto jízdy, totiž lety objednávat.

Kolik přesně bude svezení se tímto dopravním prostředkem zítřka stát, společnost během odhalení neřekla, mělo by se však jednat o „ceny srovnatelné“ s běžným taxíkem. Sama firma totiž podle svého komerčního ředitele Rema Gerbera cílí nikoliv na bohaté byznysmeny, nýbrž na obyčejné lidi, jak uvádí CNN.

BRAND24

Budoucnost patří létání, a ví to i Uber

Zda bude německá firma opravdu první, které se podaří svůj prototyp, respektive jeho následovníky úspěšně dostat do komerčního provozu, zůstává otázkou. O stejný záměr se totiž vedle Liliumu pokouší taktéž společnosti Uber ve spolupráci s NASA, Boeing či Rolls Royce.

Jeden trumf přesto v rukávu má, a sice skutečnost, že její létající taxi by mělo být schopno „daleko delších cest než většina jeho soupeřů“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).