Menu Zavřít

Americká realita. Vražd je jako ve středověku

12. 7. 2016
Autor: Flickr, Stan Milosevic

Míra vražd v evropských zemích během posledního tisíciletí poklesla až padesátkrát. V některých amerických velkoměstech se ale vraždí stejně jako ve středověku.

„Vražd v USA v průběhu staletí ubývá, nicméně jejich počet stále zůstává mnohem vyšší než v ostatních vyspělých zemích,“ oxfordský ekonom Max Roser na webu Our World in Data.

Zatímco v některých evropských zemích míra násilných smrtí na sto tisíc obyvatel během posledního tisíciletí poklesla až padesátkrát, v případě vybraných amerických měst se vraždí stejně jako v Evropě před stovkami let.

Podle dostupných údajů připadalo ve středověké Anglii mezi lety 1300 a 1350 na sto tisíc obyvatel dvacet vražd ročně. V Itálii to bylo dokonce více než padesát hrdelních zločinů za rok. Z údajů OSN vyplývá, že v současnosti se míra vražd v těchto zemích blíží jedničce (jedna vražda na sto tisíc lidí ročně).

Geografická mapa vražd: země jsou barevně rozděleny podle počtu vražd na sto tisíc obyvatel

Mapa násilí. Čím tmavší barva, tím vyšší počet vražd na sto tisíc obyvatel (zdroj: Our World in Data.)

Více než ve středověké Anglii se loni vraždilo v hlavním městě USA Washingtonu (25 vražd/sto tisíc obyvatel). Baltimore, který ve vraždách všechna ostatní americká města předehnal, vykazoval stejnou míru násilných úmrtí jako Itálie před sedmi sty lety (55 vražd/sto tisíc obyvatel). V kalifornském Los Angeles se pak vraždilo stejně jako v Anglii šestnáctého století.

Gangy si vyřizují účty

Na počtech vražd se z velké míry podílí činnost ozbrojených gangů, které si v amerických metropolích podle listu Washington Post vyřizují účty. Zákon přitom berou do vlastních rukou stejně, jako to dělávali i lidé ve středověku v důsledku nepříliš efektivního právního systému.

V počtu vražd vedou Spojené státy nad evropskými zeměmi i v celostátním průměru. Na sto tisíc obyvatel tu ročně připadne 4,6 záměrných zabití. V porovnání s tím v některých evropských zemích je to ročně i méně než jedna vražda (Německo, Česká republika, Skandinávie).

Situace je horší v Rusku, kde podle OSN připadá na sto tisíc obyvatel 11,2 vraždy. V Jihoafrické republice to pak před dvěma lety bylo dokonce 33.

DT24

Nejvíce se vraždí v zemích Latinské Ameriky. Celosvětově vede středoamerický Honduras s počtem přibližně 90 násilných smrtí na sto tisíc obyvatel.

Ve kterých amerických městech se loni vraždilo nejvíce
Město Počet vražd/100 tisíc obyvatel Historické srovnání
Baltimore 55 Itálie, 14. století
Detroit 45 Flandry, 14. století
Cleveland 30 Německo, 1350
Washington, DC 25 Německo, 1390
Oakland, CA 20 Anglie, 1350
Chicago 17 Anglie, počátek 15. století
Los Angeles 8 Anglie, 1550
New York City 3 Skandinávie, 1730

Zdroj: Washington Post

Přečtěte si, jak je to s kriminalitou a vraždami v Česku:

Máme důvod se bát? V Česku zatím nikoliv

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).