Menu Zavřít

Tržby letos porostou, myslí si 8 z 10 šéfů českých firem

26. 1. 2017
Autor: Karel Šanda / Empresa Media / Profimedia.

Šéfové českých firem očekávají další úspěšný rok. Celkem 82 procent z nich věří, že jim letos porostou tržby. Největší růstovou příležitostí budou inovace. Největší hrozbu naopak představuje nedostatek lidí a přílišná regulace. Vyplývá to z osmého ročníku průzkumu názorů generálních ředitelů, který mezi 114 šéfy významných firem působících na českém trhu uskutečnila poradenská společnost PwC ČR.

Největší růstové příležitosti pro letošní rok vidí čeští generální ředitelé ve vývoji nového výrobku či služby (27 procent). Uvědomují si, že musí držet krok s nejnovějšími trendy, a proto ani rychlost technologických změn nevnímají jako hrozbu pro svůj byznys. Více než polovina dotázaných se těchto změn vůbec nebojí.

Hlavním tématem ve firmách jsou dnes digitální technologie. Již 30 procent českých firem má alespoň polovinu zákazníků z on-line světa. Při výrobě či poskytování služeb používá digitální technologie také již 30 procent společností a pro dalších téměř 40 procent je jejich zavedení nyní priorita.


Alze se dařilo. Čtěte více:

Rekordní rok Alzy: tržby překonaly 17 miliard, počet objednávek stoupl o milion

Showroom internetového obchodu Alza v Holešovicích.


„Výsledky však zároveň ukazují na to, že třetina generálních ředitelů není ochotna přijmout digitalizaci ani na místech, kde již dnes existují dostupná řešení. To potvrzuje, že konkurence na trhu a stále relativně levná pracovní síla nenutí české firmy k radikálnější digitální optimalizaci,“ uvedl řídicí partner PwC ČR Jiří Moser.

Další strategické příležitosti vidí lídři v růstu na domácím trhu (26 procent) a současném zahraničním trhu (19 procent). Až s velkým odstupem je zahraniční expanze (11 procent). Čeští ředitelé mají jen mírné obavy z vývoje ekonomiky, třetina se dokonce makroekonomických hrozeb nebojí vůbec. Přesto jsou opatrní. Významnější úsporná opatření provedlo loni 71 procent firem a i letos se na ně chystá 60 procent podniků.

České firmy mají nyní dostatek hotovosti. Jejich šéfové se nebojí inflace, ani nedostatku zdrojů pro financování růstu. Devět z deseti dotázaných hodlá použít pro financování růstu vlastní zdroje. Půjčit v bance si hodlá 30 procent a desetina si chce sáhnout na veřejné zdroje či fondy EU.


Dále čtěte:

BRAND24

Český Eset loni zvýšil tržby o pětinu na rekordních 370 milionů

Tržby ze Sportky loni Sazce klesly na 5,6 miliardy. Eurojackpot rostl

Pepsi se v Česku propadla do ztráty, hlavně kvůli investicím do marketingu


Rok 2016 byl rekordní z pohledu fúzí a akvizic a podobný trend čeká Moser i letos. Jedním z impulsů je i dostatek relativně levných zdrojů financování. Setkáváme se tam se situací, kdy firma naopak řeší, kam volné prostředky umístit. Fúze či akvizice je jednou z možností, která může navíc pomoci i k expanzi podniku, získání nových technologií, ale třeba i lidí, doplnil Moser.

Právě nedostatek lidí s potřebnými znalostmi a dovednostmi označili čeští generální ředitelé za největší hrozbu v letošním roce, která může ohrozit jejich podnikání. Velmi se jí obává 60 procent dotázaných a dalších 35 procent jí označilo alespoň za mírnou hrozbu. „Nedostatek lidí již reálně podvazuje růstové možnosti řady firem. Sehnat kvalitního či vůbec nějakého zaměstnance může být těžší, než získat zákazníka,“ uzavřel Moser.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).