Menu Zavřít

Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

9. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Toto je první díl investičního seriálu o tom, jak ochránit svoje peníze investováním do kryptoměn a jak kryptoměny mohou změnit svět.

Inflace je krádež vašich peněz. Zdá se vám to jako odvážné tvrzení? Je to přitom jednoduché, stačí se ohlédnout do nedaleké minulosti. Například do roku 1989, kdy za tehdejších 10 korun československých bylo možné pořídit čtyři bochníky chleba, kilogram těstovin, 10 dkg šunky nebo krabičku cigaret. Dnes dáte za čtyři bochníky chleba 90 korun, za kilogram těstovin 47 korun, za 10 dkg šunky 20 korun a za krabičku cigaret 90 korun.

Co to znamená? Mimo jiné i to, že pokud jste si celý život spořili na vkladní knížku s dvouprocentním úrokem, tak jste prodělali pořádný balík peněz. A to vše kvůli strašáku, který se nazývá inflace. Centrální banky po celém světě tisknou nekontrolovaně peníze, které vznikají „z ničeho“. Tím se do oběhu dostává více a více peněz. A vaše peníze, které si někde spoříte, tím pádem ztrácejí hodnotu.


Čtěte další díly seriálu o kryptoměnách:

Jak bezpečně uchovávat kryptoměny

Jak bezpečně platit bitcoinem?

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Pro miliardy lidí bez bankovního účtu je globální ekonomika uzavřená. Zapojit se jim pomůžou kryptoměny

Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem

Kryptoměny a konec hotovosti

Na trh vstupuje generace mileniálů. Co udělají jejich peníze s cenou Bitcoinu?

Mileniálové (ilustrační foto)


Celý finanční systém je čím dál komplikovanější a normální člověk mu v podstatě nemůže rozumět. Teď si možná říkáte, že ztratit dvě až tři procenta každý rok není zase tak velká katastrofa. Normální člověk platí na daních a všech odvodech cca 30 až 40 procent, takže v porovnání s těmito čísly to nevypadá tak pesimisticky. Jenže zde působí složené úročení a v případě inflace působí proti nám.

Jak vás Bitcoin může ochránit před inflací?

Bitcoin je relativně nová digitální měna, jejíž počátky se datují do roku 2009, kdy ji vytvořil dodnes neznámý autor skrývající se pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Když používáte Bitcoin, tak dostáváte do rukou stabilní měnu. Bitcoinů může totiž být „vytěženo“ jen 21 milionů. Nikdo jich nemůže vyrobit více. Proto se mu také někdy říká digitální zlato. Je pravda, že cena Bitcoinu podléhá velkým výkyvům, z dlouhodobého hlediska ale má tato kryptoměna potenciál uchránit vaše peníze před inflací.


Čtěte: Nový zašifrovaný pořádek. V Praze se sešli hackeři, geekové i političtí utopisté

Leitmotivem letošního ročníku hackerského kongresu byl New Order


Bitcoin jako uchovatel hodnoty během krizí

Vraťme se teď k tématu inflace. Problém nastává, když se ekonomická situace státu zhoršuje a stát začíná tisknout více a více peněz. Například v Řecku. V roce 1974 byl směnný kurz 30 drachem za jeden americký dolar, v roce 2002 to už bylo 400 drachem za dolar.

Pro lidi žijící v Řecku, kteří si celý život ukládali peníze v drachmách to znamenalo, že přišli o 92 procent svých úspor. A tak Řekové začali vymýšlet různá, mnohdy velmi kreativní řešení této situace. Pro příklad, oblíbenou strategií bylo kupovat dvě pračky do domácnosti. Jedna sloužila k praní prádla a druhá se nechala v původním obalu a po roce se prodala někomu jinému. Investice do pračky a její následný prodej po roce byl mnohem lepší uchovatel hodnoty než inflací stále se znehodnocující státní měna.

Myslíte si, že krize v Řecku je už minulostí, jsme dostatečně poučeni a už se nikde nic podobného nemůže opakovat? Tak se podívejte třeba na Venezuelu. Bohatství země budované desítky let zmizelo takřka přes noc. Hyperinflace v roce 2018 dosáhla výše 80 000 procent za rok.

Podobně, během krize v Argentině v letech 1999 - 2002 tamní občané kupovali místo praček rovnou dvě auta. Každý finančně gramotný člověk přitom ví, že investice do auta je z finančního hlediska špatná investice. Auto ztratí typicky 20 procent hodnoty v podstatě hned, jak s ním vyjedete z autosalonu. Ale i tak to byla rozumná strategie. Mnohem lepší než držet argentinské peso v trezoru.

Podívejte se na 10 států s největší inflací od roku 1980 do roku 2018:

Je Bitcoin řešením?

A teď si položme hypotetickou otázku, co by se stalo, kdyby obyvatelé Řecka a Argentiny místo spoření peněz nebo nákupu spotřebního zboží drželi Bitcoin? Jsem přesvědčený, že kdyby byl Bitcoin už tenkrát mezi lidmi rozšířený, tak by jim obrovsky pomohl. I přes velké výkyvy za poslední rok je to totiž nepřekonatelný uchovatel hodnoty. Od dubna 2016, kdy se prodával za cca 420 dolarů, se nyní (9. dubna 2019) pohybuje kolem hranice 5200 dolarů. To je více než desetinásobné zhodnocení za tři roky.

Vývoj ceny Bitcoinu: Vývoj ceny bitcoinu

Do jakých věcí lidé obvykle ukládají své peníze, aby uchovali jejich hodnotu? Je to především zlato, umění, nemovitosti, vládní dluhopisy a jiné cennosti. Vše dohromady má hodnotu cca 280 tisíc miliard dolarů (více ZDE). Pro srovnání - trh s Bitcoinem má nyní (duben 2019) objem zhruba 90 miliard dolarů.

Takže kdyby se jen jedno procento světového bohatství přesunulo do Bitcoinu, jeho cena by skočila na závratných 150 tisíc dolarů. Myslíte, že je to zas tak nepředstavitelné? Pokud zvažujete, zda s Bitcoinem či dalšími kryptoměnami začít, tak se podívejte třeba na tento podrobný návod, jak to udělat.

Autor: David Beck, Coinfather.io

EBF24


Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Jakou vybrat hardwarovou peněženku na kryptoměny?

Zpátky na cestě ke 20 tisícům dolarů? Bitcoin se točí ve čtyřletém cyklu

Po padesátce zrychlit: zkušení byznysmeni vydělávají na kryptoměnách i aplikacích

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

 Bankomat české firmy General Bytes

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).