Menu Zavřít

Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem

4. 6. 2019
Autor: Redakce

Uvažovat o kryptoměnách, jako o rychlejší a efektivnější variantě posílání peněz by mohlo být krátkozraké. Bylo by to jako před 15 lety uvažovat o internetu jako o náhradě fyzické pošty za elektronickou poštu. Předpovídat přesně budoucnost je nemožné. Jednou z věcí ve spojitosti s kryptoměnami, o které se dnes hodně mluví, jsou mikrotransakce a chytré kontrakty.

Mikroplatby jsou transkakce s malými finančními obnosy. Může se jednat o haléřové nebo korunové částky. Chytrý kontrakt je podle Wikipedie “protokol či software, jenž zajišťuje, ověřuje anebo vynucuje vyjednání či provedení kontraktu (smlouvy, dohody).”

Ještě k tomuto výčtu přidáme tzv. Lightning network. Ten zjednodušuje bitcoinové transakce tak, že je není hned třeba všechny zapisovat do blockchainu. Lightning network tak na blockchainu Bitcoinu umožní posílání peněz téměř okamžitě bez čekání a neskutečně levně. Bude tak možné posílat miliony mikrotransakcí každou minutu.

Decentralizovaná aplikace je program, který běží na blockchainu a spustí se za splnění určitých podmínek. Můžete napsat jednoduchý program, který bude říkat, že pokud se stane určitá věc, tak se pošle určitá částka peněz na určitou adresu. Například příkaz: pokud se dva roky nepřihlásím na tuto adresu, odešli peníze na adresu mé přítelkyně.

Díky tomu, budeme moci dělat tyto věci:

• Změnit způsob, jakým lidé pracují. Naši rodiče změnili práci jednou, dvakrát za život. Nyní pracující lidé mění zaměstnání i 10krát. Velmi pravděpodobně se celá ekonomika změní a lidé budou pracovat ve formě malých kontraktů pro mnoho společností naráz.

• A kryptoměny toho budou velkou součástí. Bude totiž možné pracující odměňovat ne každý měsíc, jak jsme doteď zvyklí, ale každou minutu, kterou pracují. Pomocí mikroplateb to nebude žádný problém. Peníze budou kontinuálně přicházet na náš účet.

• Lidé budou platit za věci, které opravdu reálně používají ve sdílené ekonomice. Například za pronájem auta bude možné platit po minutách užívání. Nebude nutné platit za celé dny jako dnes.

• Charita se bude dát automatizovat. Je možné sestavit aplikaci, která bude skenovat internet a jakmile narazí např. na hurikán, začne přijímat dary od lidí z celého světa. Tyto dary budou distribuovány lidem v postižené oblasti na základě jejich GPS pozice. Všechno tohle se dá plně automatizovat a nemusí to stát téměř žádné dodatečné náklady. To znamená, že charita může být mnohem efektivnější než dnes.

• Změní se způsob, jakým platíme za obsah na internetu. Může vzniknout program, který nám bude účtovat za to, co opravdu přečteme, shlédneme nebo poslechneme na internetu. Nebude třeba platit na měsíční bázi. Prostě se vždy strhne malá částka za to, když si poslechneme písničku nebo shlédneme video. Tohle všechno se dá vyřešit díky mikrotransakcím.

• Díky tomu poskytovatelé obsahu dostanou férovou cenu za svůj obsah a budou schopní produkovat více a levněji pro zákazníky. Nebude již potřeba platit velké sumy prostředníkům, všechny transakce potečou mezi zákazníkem a tvůrcem obsahu. A bude to taky možnost, jak se díky tomu zbavit všech otravných reklam, které jsou na webu jen proto, aby se majiteli zaplatil provoz.

BRAND24

Docela vzrušující budoucnost, nemyslíte? Pokud vás tyto a další možnosti kryptoměn zajímají, zkuste třeba tento e-book.

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Jak bezpečně uchovávat kryptoměny

Bitcoin pro 2,5 miliardy lidí bez bankovního účtu

Jak bezpečně platit bitcoinem?

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Kryptoměny a konec hotovosti

Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Na trh vstupuje generace mileniálů. Co udělají jejich peníze s cenou Bitcoinu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).