Menu Zavřít

Kryptoměny jako investiční nástroj mileniálů

23. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jako mileniálové jsou označováni lidé narození mezi roky 1982 až 2000. V Evropské unii je nyní v tomto věku cca 121 milionů lidí (24 procent populace), v USA je to dokonce 27 procent (88 milionů lidí). Tato generace přitom v současné době vstupuje do zásadní fáze života. Mileniálové vydělávají své první větší peníze, zakládají rodiny, kupují nemovitosti a také začínají investovat.

A nejde rozhodně o drobné. Pokud vezmeme v potaz sílu ekonomik EU a USA a fakt, že mileniálů je v nich výše zmíněných téměř 210 milionů (více zde), jedná se obrovské množství peněz, kterými disponují.

Dosud na trhu dominovali lidé narození po válce a tzv. Generace X (lidé narození mezi roky 1965 až 1981). Mileniálové se ale brzy stanou dominantní silou a přinesou s sebou kupní sílu v řádech bilionů eur a dolarů. Kam je investují?

Jak se měnily oblíbené investiční nástroje

Každá generace má své oblíbené investiční nástroje, ale určitou stálicí je všeobecně oblíbené zlato. V 70. letech 20. století stála jedna unce 40 dolarů. V následujících letech cena tohoto cenného kovu rostla a v roce 1981 už přesáhla 600 dolarů (tzn. 15násobný nárůst za 10 let).

Vývoj ceny zlata: Vývoj ceny zlata

Generace, která přišla poté, se ve velkém vrhla i na akciový trh. Větší množství prostředků začalo proudit do akcií v roce 1982. Trh šel stále nahoru a vrchol nastal v roce 1999. Opakoval se podobný scénář jako u zlata. Hodnota indexu S&P 500 startovala v roce 1982 na 100 bodech a skončila na 1500 bodech v roce 2000. Je to krásně vidět na grafu:

Hodnota indexu S&P 500

Generace X, která nastoupila po tzv. Baby-boomers (lidech narozených po 2. světové válce), si zase oblíbila hedgeové fondy.

Staré versus nové

A co tedy bude investičním favoritem mileniálů? Když se podíváme na data z průzkumu Fundstrat Global Advisors, tak objevíme zajímavá fakta.

Důvěra lidí v jejich vlády je na 60letém minimu. Vlády dávají ve velkém příkazy k tisku neomezeného množství peněz. Ty pak ztrácejí hodnotu, jak jste si mohli přečíst v předchozím dílu tohoto seriálu.


Čtěte další díly seriálu o kryptoměnách:

Jak bezpečně platit bitcoinem?

Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem

Kryptoměny a konec hotovosti

Pro miliardy lidí bez bankovního účtu je globální ekonomika uzavřená. Zapojit se jim pomůžou kryptoměny


Z průzkumu dále vyplývá, že 92 procent mileniálů nedůvěřuje bankám a hledá někoho jiného ve světě financí, komu by mohli důvěřovat.

Více se dozvíte také v této přednášce:

Generace lidí narozených po 2. světové válce začala používat počítače, GPS nebo první herní konzole. Tyhle nové vymoženosti se ale setkávaly s nepochopením generace předchozí, i když znamenaly revoluci. Později Generace X začala s internetem, e-mailem, Googlem nebo PayPalem a opět narážela na nepochopení a nedůvěru starší generace. Všechny výše zmíněné věci přitom znamenaly velkou sociální a ekonomickou změnu.

A ani u mileniálů to není jinak. Ústřední body jejich života, tedy sociální sítě (Facebook, Instagram, Twitter atd.), sdílená ekonomika (Airbnb, Uber atd.) a kryptoměny v čele s Bitcoinem a technologie blockchain opět narážejí na odpor starších generací i tradičních institucí.


Přečtěte si: Nový zašifrovaný pořádek. V Praze se sešli hackeři, geekové i političtí utopisté

Leitmotivem letošního ročníku hackerského kongresu byl New Order


Víme, že mileniálům je nyní v průměru 27 let, tradiční finanční instrumenty je moc neberou a lační po fintechových novinkách. Kolik z nich zajímají dluhopisy, zlato nebo hedgeové fondy? Kolik z nich si jako mnozí jejich rodiče myslí, že nejlepším způsobem, jak nakládat s penězi, je spoření na bankovním účtu? Mnoho jich nebude.

Ale většina z nich rozhodně ví, co je blockchchain, Bitcoin, altcoiny či co znamená zkratka ICO. Například podle studie SurveyMonkey mileniálové v USA investují do kryptoměn zhruba třikrát více než starší generace nad 52 let. Celkem 58 procent mileniálů investovalo do kryptoměn více než 500 dolarů (cca 11 300 korun) a 29 procent přes 1000 dolarů (cca 22 500 korun). A když dostali otázku, zda by 1000 dolarů raději uložili na bankovní účet, nebo za ně nakoupili Bitcoin, třikrát více z nich by volilo druhou možnost.

Kolik bude stát Bitcoin, až mileniálové začnou vydělávat a investovat?

A nyní jednoduchá matematika na příkladu amerického trhu. Podle výše zmíněné studie lidé mezi 30 a 60 lety jen v USA investují každý rok 1 bilion dolarů. A mileniálové právě vstupují do tohoto klubu.

Studie přitom zmiňuje fakt, že každá investovaná miliarda dolarů zvedne celkovou kapitalizaci trhu o 25 miliard dolarů. Jestliže tedy mileniálové vloží jen 10 procent svých úspor, což odpovídá 100 miliardám dolarů, do kryptoměn, celkový trh Bitcoinu a dalších kryptoměn vzroste o 2,5 bilionu dolarů. A to každý rok. Jen pro ilustraci, nyní (duben 2019) má trh kryptoměn celkovou hodnotu něco málo přes 180 miliard dolarů.

V tomto „milieniálním“ scénáři by tedy Bitcoin mohl dospět k ceně až okolo 10 milionů dolarů. Ale i kdyby to byl „jen“ 1 milion nebo 100 tisíc dolarů (tedy 100krát méně než odhad studie z videa výše), tak ve srovnání s dnešními cenami je to stále 20násobné zhodnocení, které se podařilo předchozím generacím - tedy pokud na trend a inovace zareagovaly včas.

Autor: David Beck, Coinfather.io

BRAND24


Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Jakou vybrat hardwarovou peněženku na kryptoměny?

Zpátky na cestě ke 20 tisícům dolarů? Bitcoin se točí ve čtyřletém cyklu

Po padesátce zrychlit: zkušení byznysmeni vydělávají na kryptoměnách i aplikacích

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

 Bankomat české firmy General Bytes

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).