Menu Zavřít

Přes kolonie do nového světa

Autor: Euro.cz

Kterak průmyslová revoluce stvořila pivní kategorii

Co může mít společného pivo a průmyslová revoluce? Na první pohled nemnoho, avšak právě průmyslový vývoj umožnil provádět s pivem do té doby nevídané věci.

Využitím koksu a oceli umožnila průmyslová revoluce v 18. a 19. století sladovnám přijít na trh s novým sladem světlého typu, který ovlivnil anglický a potažmo celosvětový trh s pivem až do dnešních dní. Světlý slad dal v Anglii vzniknout pivu typu „pale ale“, který doposud převažuje na britském trhu a části trhu západoamerického.
Vysoké zdanění uhlí na britských ostrovech v 18. století sice ještě umožnilo dominantní postavení pivům typu porter, ale koloniální expanze a možnost nových odbytišť v průběhu století následujícího umožnily výrobu pale ale (světlých piv) celé škále pivovarů.
Zásobování zejména indického trhu, který byl jinak víceméně soběstačný, a královské armády, která spravovala tamní teritoria pro královskou korunu, dala vzniknout i pojmenování praotci všech dnešních hořkých světlých piv: India Pale Ale. Jednalo se o piva hluboce prokvašená s dvojnásobným množstvím chmele, která takto připravená vydržela dlouhou cestu lodí z ostrovů až do kolonií. Nejúspěšnější pivovar té doby - Bass z města Burton - dosahoval koncem 19. století produkce až jednoho milionu hektolitrů.
Začátkem dvacátého století se začíná upouštět od názvu india pale ale (IPA) a přechází se k obecnému pale ale. V současnosti se zejména na britských ostrovech, vzhledem k celosvětové oblibě piv plzeňského typu, spíše uplatní pale ale před IPA, protože jsou méně chmelená a lehčí v chuti.
Návrat na výsluní zažila piva IPA během 80. a 90. let minulého století na západním pobřeží USA, kde v té době vznikaly desítky malých pivovarů. Tamější verze piv IPA byly velmi podobné v základních charakteristikách těm z dob koloniální éry, s tím rozdílem, že sládkové používali místní chmel. „Piva IPA sehrála významnou roli mezi restauračními pivovary při pivní revoluci koncem osmdesátých let,“ míní odborník na piva a gastronomii Evan Rail, který také hodnotí pražské restaurace pro týdeník Prague Post. „Ačkoli je to pivní styl britského původu, velmi rychle se adaptovala za použití amerických chmelů. Hodně populární jsou v severní Kalifornii, odkud pocházím, dále v Oregonu a Washingtonu, tedy oblastech tradičně známých pěstováním chmele. Myslím, že lidem na těchto pivech chutná hlavně výrazná, ale příjemná hořkost a suchost, která vám vyčistí chuťové pohárky v ústech.“
Sládek pivovaru Bridgeport Brewery z Oregonu, jednoho z pionýrů amerického pivního probuzení konce minulého století, Carl Ockert dodává: „V podstatě každý mikropivovar v Oregonu má v nabídce pivo IPA. Je zde velmi populární. V našem pivovaru tvoří asi 60 procent produkce, používáme směs šesti chmelů, hlavně amerických.“
„Umím si představit, že příjemně hořká piva, která jsme degustovali, například White Hawk nebo Brooklyn, by se báječně hodila k tradičnímu českému jídlu, jako je kančí se šípkovou omáčkou a houskovými knedlíky. Nepochybuji, že by to byla skvělá kombinace,“ míní Evan Rail. Bohužel nezbývá, než odletět s kančím za oceán, nebo naopak, protože piva IPA v nabídce tuzemských prodejců chybí.

Degustace

Jak chutnají profesionálům?
Internetový server www.svetpiva.cz hodnotil vybrané zástupce amerických piv typu IPA se sládkem a profesionálním degustátorem Janem Šuráněm ze společnosti Pivo Praha. Jaké kvality nabízí šestice nejlepších?

• název piva (obsah alkoholu)
• slovní popis
• hodnocení (1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné)

East India Brooklyn Pale Ale (6,8 %)
• vůně: intenzivní chmelová, karamelová, velmi dobře ladí s plností chuti a vysokou hořkostí; chuť: plné tělo, velice dobře vyrovnané, pro středoevropana příznivě hořké pivo, příjemný ocas
• 2

• Dogfish Hat 90 min Imperial (9,0 %)
• vůně: silné pivo, travnaté, jemná hořkost - velmi vyrovnané, harmonická, těžká vůně; chuť: chmel, alkohol, plné pivo, vyrovnaná, báječné spojení vůně a chutě
• 2,5

The Shipyard Fuggles IPA (5,8 %)
• vůně: esterová a ovocná; chuť: lehká ovocná navinulá - jablko, dobře se pije, jemné, lehce aromatické, hořkost není „burcující“, celkově „mild“, velmi příjemné
• 3

Victory Hop Devil (6,7 %)
• vůně: silně chmelené na vůni i na chuti, ačkoliv hořkost není nijak silná; chuť: suché, dobře pitelné, suchost nekoresponduje s hořkostí, celkově příjemná kombinace, po napití nutno chvíli počkat a pak se napít znovu; velmi tmavé 3,5

White Hawk Original IPA (7,0 %)
• vůně: mladinová hořká, travnatá, ladí s hořkostí, která dobře doplňuje plnost těla; chuť: tohle pivo řve - příjemná hořkost, jednoduché, vyrovnané tělo s lehce, příjemně zvýrazněnou hořkostí
• 3,5

Magic Hat Blind Faith (5,8 %)
• vůně: silné chmelové aroma i chuť; chuť: mírně kovová příchuť, lehká, déle trvající suchost, lehčí, celkově „rozházenější“
• 4

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek