Menu Zavřít

Nový plán proti globálnímu oteplování: pouze obnovitelné zdroje a plynovody

1. 2. 2019
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: tschundler via Flickr

Jak zachránit planetu před globálním oteplováním? Do roku 2050 využívat pouze obnovitelné zdroje za využití současné infrastruktury pro zemní plyn. Ten by se měl postupně nahradit vodíkem a syntetickými palivy. Vědci z Austrálie představili plán, který má umožnit plný přechod na obnovitelné zdroje a vytvoří zároveň nová pracovní místa. Iniciativu financuje mimo jiné nadace herce a producenta Leonarda DiCapria.

Využívání obnovitelných zdrojů energie ze 100 procent do roku 2050 má pomoci stávající plynárenská infrastruktura. K tomuto řešení dospěli odborníci z technologické univerzity v Sydney, univerzity v Melbourne a německého centra pro letectví, kteří se podílejí na projektu One Earth Climate Model, jenž je financován nadací Leonarda DiCapria.

Zemní plyn má hrát klíčovou roli v období přechodu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům a syntetickým palivům, které nebudou zvyšovat emise skleníkových plynů. Projekce počítá s tím, že bude pokračovat elektrifikace sektoru dopravy a vytápění budov. Fosilní paliva by měl nahradit postupně vodík.

Počítá se také s „negativními emisemi“, aby bylo možné dosáhnout uhlíkové neutrality bez spoléhání na dosud neprověřené technologie zachytávání a ukládání uhlíku (CCS). To znamená ukončit deforestaci na Zemi a naopak začít s jejím zalesňováním.


Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

 Pokládání potrubí plynovodu Nord Stream 2 lodí Audacia v německých vodách


Scénář je výsledkem kombinace počítačových modelů, které propočítávají různé dopady emisí skleníkových plynů a na druhé straně modelují možnosti využívání větrné a solární energie.

„Na rozdíl od jiných scénářů, které počítají s udržením oteplování pod 1,5 stupně Celsia, naše analýza úmyslně integruje existující globální plynárenskou infrastrukturu,“ zdůraznil Sven Teske z institutu pro udržitelnou budoucnost na technologické univerzitě v Sydney.

Zemní plyn má být postupně nahrazován „zeleným“ vodíkem a metanem, který bude vyráběn pomocí energie ze solárních a větrných elektráren. Tyto technologie by měly být zaváděny v omezeném množství mezi lety 2020 až 2030, po roce 2030 by mělo dojít k akceleraci tohoto procesu. Konverze plynových elektráren by měla probíhat od roku 2030 tempem 197 gigawattů instalovaného výkonu ročně.

Celá transformace energetiky by přitom neměla ohrozit pracovní místa. Pro rok 2050 počítají odborníci s tím, že globálně bude energetika zaměstnávat 46,3 milionu lidí, což je o 16,4 milionu míst více, než počítá Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Autoři projekce zdůrazňují, že celou transformaci energetiky lze technicky i ekonomicky zvládnout, nepůjde to ale bez výrazné politické podpory.

EBF24

Související články:

Elektromobil je čistší než auto se spalovacím motorem, i když ho pohání energie z uhlí

Baterie elektrovozů jako virtuální elektrárna. Energetici chtějí zapojit evropské automobilky

Británie může ukládat energii z větru do mořského podloží. Pomocí stlačeného vzduchu

Absurdistán Německo: dvě plynové elektrárny uzavřít, jednu postavit

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

 Vysoké pece v Třineckých železárnách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).