Menu Zavřít

CRESSONOVÁ BEZ IMUNITY

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská komise

Evropská komise minulý týden vůbec poprvé v historii zbavila imunity jednoho ze svých komisařů. Do rukou spravedlnosti tak bude na žádost belgických úřadů vydána francouzská komisařka Edith Cressonová. Ta je podezřelá, že se jako bruselská šéfka pro vzdělání a kulturu (leden 1995 - září 1999) podílela na zneužívání finančních fondů Evropské unie.

Záležitost se týká takzvaného případu Berthelot, což byl zubní lékař z města Ch^atellerault, kde bývalá francouzská premiérka léta starostovala. Vnitřní vyšetřovací útvar Evropské komise před časem zjistil, že Berthelot byl najat jako vědecký porad ce a velmi dobře placen za to, že v rámci evropského vzdělávacího programu Leonardo zpracovával fiktivní zprávy, které nikdo nepotřeboval. Berthelot tak u Cressonové vydělal 5,5 milionu belgických franků (zhruba pět milionů korun) za necel é dva roky. Loni byl vyzván, aby peníze vrátil, dosud to však neudělal.

EBF24

Podle pravidel EU se imunita vztahuje na aktivitu komisařů i vysokých úředníků Evropské komise, která souvisela s výkonem jejich funkce po celou dobu funkčního období. Případ Berthelot ale byl jedním z nejkřiklavějších důvodů, pro něž lon i na jaře skupina nezávislých expertů vyšetřovala činnost exekutivy EU. Její zpráva byla příčinou pádu komise vedené Lucemburčanem Jacquesem Santerem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).