Menu Zavřít

Číně se nelíbí jednání pražské radnice. Nenarušujte vzájemné vztahy, vyzývá primátora Hřiba

18. 7. 2019
Autor: čtk

Čína vyzvala starostu Prahy Zdeňka Hřiba a vedení města k tomu, aby nenarušovali čínsko-české vztahy, uvedl ve středu podle agentury Nová Čína mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang. Reagoval tak na dotaz, zda může potvrdit zprávy o tom, že Čína přijala protiopatření v souvislosti s údajně protičínskými akcemi hlavního města. Podle Hřiba má být partnerství měst apolitické.

Podle Keng Šuanga se vedení české metropole i starosta v „jistou dobu zachovali velice špatně“ v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu. Tyto kroky podle mluvčího narušily vztahy mezi oběma zeměmi a dotkly se citů čínského lidu.

Své námitky vůči pražské správě mluvčí dál neupřesnil. Podle všeho ale reagoval na dřívější Hřibovo prohlášení o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

„To je hlavní důvod, proč dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni,“ prohlásil dále mluvčí. Prahu a „další příslušné politiky“ vyzval, aby svůj postoj přehodnotili a přestali narušovat čínsko-české vztahy. „Jinak to nakonec poškodí jejich vlastní zájmy,“ dodal na tiskové konferenci, o níž ráno jako první informoval portál Echo24.

„Vyjmutí nadbytečné politické deklarace ze smlouvy o partnerských městech mezi Pekingem a Prahou nevnímám jako narušování česko-čínských vztahů. Chceme mít apolitická partnerství založená na kulturní výměně, která budou oboustranně výhodná,“ uvedl Hřib. Dodal, že Čína se naopak celou situaci pokouší zpolitizovat a že Peking ve smlouvách například s Londýnem nebo Rigou podobnou deklaraci rovněž nemá. „Není důvod, proč by ji tam měla mít Praha,“ řekl.


Čtěte komentář: Proč je český obchod s Čínou tak schodkový?

Makrooko Miroslava Zámečníka


„Vzhledem k aktuálnímu vývoji se chci v nejbližším možném termínu setkat s čínským velvyslancem v ČR. Považuji za nešťastné, že by politika měla zasahovat do kultury. Česká vláda nemá možnost ovlivňovat kroky demokraticky volené samosprávy. Věřím, že tomu rozumí i čínská strana,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru.

„Zahraniční politiku dělá vláda, ministerstvo zahraničních věcí. My máme politiku jednotné Číny a magistrát, nebo Piráti mají jiný názor na zahraniční politiku a my jim do toho těžko můžeme mluvit. Oni jsou nezávislí, samostatní. Pokud se rozhodli jít touhle cestou, je to jejich rozhodnutí,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

V červnu bylo zrušeno čínské turné orchestru PKF - Prague Philharmonia, které se mělo uskutečnit od 17. září až 5. října. Čínské úřady termín odložily na neurčito. Podle vedení PKF je důvodem, proč filharmonici přišli o povolení turné v letošním roce, právě Hřibovo prohlášení o změně sesterské smlouvy s Pekingem. Čína podmínila povolení k turné PKF - Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

Čtěte také:

Čína ruší vystoupení umělců spjatých s Prahou. Kvůli výrokům primátora Hřiba

Dusno v pražské koalici: primátor Hřib vytkl Pospíšilovi jeho výroky o kontrole bytů

Zeman vyzdvihl Hedvábnou stezku a hájil Huawei. České firmy podepsaly v Pekingu desítky dohod

Zeman v Pekingu urguje miliardy. Číňané přislíbili investice

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

EBF24

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).