Menu Zavřít

Čína ruší vystoupení umělců spjatých s Prahou. Kvůli výrokům primátora Hřiba

28. 4. 2019
Autor: čtk

Čína ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Čínské úřady tak reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Řekl to ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). V Pekingu se setkal se svým protějškem Luo Šu-kangem. Podle Hřiba bude Praha postupovat tak, aby její postoj k Číně neměl negativní dopad na kulturní instituce a podpoří jejich vystoupení v jiných zemích.

S čínským ministrem kultury Staněk mluvil mimo jiné o spolupráci na kulturních projektech, nad kterými mají záštitu příspěvkové organizace českého ministerstva kultury, jako třeba Národní muzeum nebo Pražský filharmonický sbor. Právě pražští filharmonici podle Staňka musí řešit problém se svými vystoupeními. Poznamenal, že poté, co čínské úřady zaznamenaly některá prohlášení Hřiba, se zejména instituce, které mají v názvu „pražský“, setkávají s rušením svých vystoupení. Což je právě případ Pražského filharmonického sboru.

Staněk se podle svých slov tomuto tématu se svým ministerským kolegou krátce věnoval. „Bude to složitější diplomatické jednání, protože je potřeba čínské straně vysvětlit, že nejde o orchestr pražský, ale že jde o instituci, která je zřizována ministerstvem kultury,“ poznamenal ministr.

PKF - Prague Philharmonia měla v Číně vystoupit na přelomu září a října na 14 koncertech, k čemuž už měli povolení. „O to větší bylo naše překvapení, když nám organizátor koncertního turné (…) sdělil, že ze strany Ministerstva kultury ČLR dojde k odebrání povolení k veřejným vystoupením našeho orchestru v ČLR, tedy k faktickému zrušení turné. Musíme důrazně odmítnout podmínky čínské strany, kdy znovu povolení k vystoupení je podmiňováno kritickým okomentováním výroků a postojů vedení Hlavního města Prahy směrem k ČLR,“ sdělil předseda správní rady PKF Martin Klimpl. „Podmiňování šíření kulturních zážitků zaujetím politických postojů považujeme za nepřípustné,“ dodal.

Hřib očekává, že s podobným požadavkem budou osloveny i další instituce. „Spolu s naší paní radní pro kulturu Hankou Třeštíkovou (Praha Sobě) se osobně zasadíme o to, aby rozhodnutí městské rady ohledně vztahu s Pekingem na ně nemělo negativní dopad. Výpadek vystoupení v Číně lze nahradit jinými zahraničními destinacemi a můžeme se odrazit od sítě pražských partnerských měst. Využiji k tomu i kontakty získané při mé nedávné cestě na Taiwan, protože naše hudba má dobré jméno v celé jihovýchodní Asii,“ uvedl Hřib.


Jie Ťien-ming není ve vězení, tvrdí Zeman. Jeho čínský poradce prý vyjednává se CITIC

 Jie Ťien-ming


Pražský magistrát byl zmiňován v souvislostech s Čínou od nástupu nové koalice několikrát. Praha se například opět rozhodla v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Pozvání k setkání také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay.

Vedení města začalo rovněž jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současné vedení Prahy odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

BRAND24

Hřib také nedávno oznámil, že čínský velvyslanec usiloval na novoročním setkání pražského primátora s diplomatickým sborem o odchod tchajwanského diplomata. Což Hřib odmítl. Hlavní město to oznámilo na konci března poté, co stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty vyhovělo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Čtěte také:

Dusno v pražské koalici: primátor Hřib vytkl Pospíšilovi jeho výroky o kontrole bytů

Zeman vyzdvihl Hedvábnou stezku a hájil Huawei. České firmy podepsaly v Pekingu desítky dohod

Zeman v Pekingu urguje miliardy. Číňané přislíbili investice

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).