Menu Zavřít

Brambory zdraží. Ale ne kvůli neúrodě

18. 10. 2018
Autor: Mladá fronta

Zdraží pečivo, zelenina a brambory, dozvěděli jsme se tento týden z titulků médií poté, co Český statistický úřad zveřejnil odhad letošní sklizně. To je sice možné i pravděpodobné, výnos tuzemských polí s tím však téměř vůbec nesouvisí.

Tlak na zdražování základních potravin vyvolávají především rostoucí mzdy pokladních, skladníků, prodavačů a dalších zaměstnanců v maloobchodě, případně pak nevalná úroda globální a evropská, nikoliv česká.

Bramborářům z Vysočiny se pětinový pokles úrody do růstu ceny podaří přenést jen velmi omezeně nebo spíš vůbec, pěstitelé pšenice zase budou muset oželet vývozy, které v posledních letech strmě rostly. A nebo je naopak kvůli vyšším zahraničním cenám neomezí, o to více se sem ale doveze levnější pšenice odjinud.

A pokud se podíváte na nabídku zeleniny libovolného řetězce, uděláte si nejlepší představu, jaký vliv na její cenu mají výpěstky českých zelinářů. U těch, kteří zásobují farmářské trhy, je však přímá souvislost mezi úrodou a cenou přeci jen nejpravděpodobnější. Na rozdíl od řetězců na trzích nakupují zákazníci ochotní vyšší cenu přehlédnout.


Kratší a dražší: sucho postihlo i výrobce hranolků

Bramborové hranolky, ilustrační foto


Česká neúroda tak bude mít vliv především na zisk/ztrátu tuzemských zemědělců, nikoliv na peněženky spotřebitelů. Ty se ztenčí kvůli úplně jiným faktorům.

Pokud bychom tedy z aktuálního odhadu sklizně chtěli vyvodit nějaký titulek, zněl by nejspíš takto: „Zchudnou vlastníci bioplynek, biopaliv bude dost“. Neúroda kukuřice znamená zdražení klíčové suroviny pro bioplynové stanice. Shánět levnější dodavatele za hranicemi kvůli transportním nákladům nedává smysl.

MMF24

Jediné řepky se letos urodilo dostatek, ve srovnání s předchozím rokem o celou pětinu. Výrobní závody ze svěřeneckého fundu premiéra tak obavu o nedostatek suroviny mít nemusí.

Čtěte další komentáře autora:

Jak naskenovat rohlík: nákupní sci-fi se potkalo s realitou

Návrat rakouského fašounka ze záhrobí

Kde pivo za tři stovky nebolí

Uhelný průmysl se střelil do nohy. Možná i do hlavy

Kult krávy

Jak Poláci vyzdvihli českou dálniční ostudu

Komu pomáhat a koho chránit

Solární boom II. Promítání zrušeno

Zdražování ze zásuvky. Cena elektřiny prudce roste

Sázet a nekácet

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).