Menu Zavřít

Kde pivo za tři stovky nebolí

27. 9. 2018
Autor: Mladá fronta

Zatímco tuzemští politici lákají voliče na pivo zdarma, hostinští na Oktoberfestu si účtují nehorázných 300 korun za máz. Na rozdíl od stran však mají co nabídnout.

V Mnichově odstartoval Oktoberfest a jako každý rok to s sebou nese lamentování nad cenou tamního piva. Ta je skutečně astronomická, letos poprvé překonala psychologickou jedenáctieurovou hranici za máz. V nejdražších stanech si účtují i 11,50 eura, tedy 147,30 koruny za půllitr. To je opravdu moc nejen pro našince, ale i výrazně bohatší Němce.

Naštěstí máme komunální volby. Třeba kandidát na primátora za ANO Petr Stuchlík je opravdových formát a útratu ze „sousedské večeře“ zacáluje kompletně za vás. Také srazy Okamurovců lákají na velmi příznivých dvacet korun za pivo, což je méně, než kolik podle ČSÚ dělá průměrná cena lahvového ležáku v obchodech (21,76 Kč podle srpnových čísel). Pozor však na různé triky! Tradičně proradná TOP 09 sice neustále zve někam na pivo s Jiřím, Mirkem či Ferim, zaplatit si však musíte sami.

Překvapivě pivaři z celého světa nevzali útokem akce SPD ani ANO, ale jako každý rok vyrazili do Mnichova. A to navzdory fantasmagorickým cenám i představám voličů jedné ze zmíněných stran, podle kterých ovládli město i samotný Oktoberfest už dávno radikální islamisté, kteří tam zakázali konzumaci alkoholu i příliš vyzývavé dirndly a každou chvíli vyhodí někoho do vzduchu.


Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi


Nic z toho se nedělo a neděje, a tak po poklesu v letech 2015 a 2016 návštěvnost Oktoberfestu loni opět překonala šestimilionovou hranici. Můžeme-li soudit z čísel za první víkend, tak letos hostů zase přibude. V sobotu a neděli zavítalo na Tereziinu louku 800 tisíc lidí oproti 600 tisícům z roku 2017.

Zajímavé přitom je, že i v průběhu dvou relativně slabých let se piva na Oktoberfestu vypilo více než v roce 1985 s doposud nejvyšší návštěvností. A to tehdy byly ceny mnohem příznivější. Průměrný západní Němec si v polovině osmdesátých let mohl za tehdejší roční plat dovolit 5600 nejdražších mázů, letos by si musel vystačit zhruba s 3300 pivy. Pro srovnání: průměrný Čech si za roční příjem koupí jen 1300 litrových sklenic. Přesto stejně jako v jiných letech i letos řada z nich pohrdne Stuchlíkovým pozváním a vyrazí raději do Bavorska.

BRAND24

Pokud totiž máte za sebou letitou tradici, silnou značku a kvalitní program, lidé za vámi ochotně přijdou a zaplatí tři stovky za pivo. Pokud však za vámi absolutně nic není, musíte jim pivo čepovat zadarmo. Nebo třeba nabídnout 75procentní slevu na vlaky. Ta ale na rozdíl od piva už nejde z vaší kapsy.

Čtěte další komentáře Jana Brože:

Uhelný průmysl se střelil do nohy. Možná i do hlavy

Kult krávy

Jak Poláci vyzdvihli českou dálniční ostudu

Komu pomáhat a koho chránit

Solární boom II. Promítání zrušeno

Zdražování ze zásuvky. Cena elektřiny prudce roste

Sázet a nekácet

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).