Menu Zavřít

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

10. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Bezlepková dieta patří v současnosti mezi velmi používané, ale také kontroverzní přístupy ke stravování. Drží ji totiž často nejen ti, kteří ji mají lékařem nařízenou ze zdravotních důvodů, ale i lidé, pro něž není vyloučení lepku z výživy nezbytné. Vědecké výzkumy přitom ukazují, že vyloučit lepek, aniž by to bylo nutné, se nevyplácí. Lidé, kteří se mu vyhýbají, aniž by museli, mají vyšší riziko vzniku nejrůznějších závažných chorob. Třeba diabetu nebo srdečních onemocnění.

Jen módní trend?

Bezlepkovou dietu, tedy stravu bez pečiva, těstovin či pizzy z běžné pšeničné mouky, začali zkraje jednadvacátého století propagovat někteří lékaři, nejrůznější celebrity a výživoví poradci. Bylo o ní napsáno nespočet knih a webů. Výsledkem bylo, že tento druh diety se rychle rozšířil po celém světě a začaly ji držet miliony lidí. Většinou bez lékařského doporučení, pouze v domnění, že dělají pro své zdraví něco prospěšného.

Vyřazení lepku jako medvědí služba pro vaše tělo

Nedávno zveřejněné závěry dlouhotrvajících vědeckých výzkumů ukazují, že pokud člověk netrpí celiakií (autoimunitní onemocnění způsobené lepkovou intolerancí, pozn. red.), alergií na lepek či jinou formou nesnášenlivosti lepku, a přesto ho ze svého jídelníčku vyřadí, svému zdraví nijak nepomůže. A mnohdy i uškodí.

Vyzkoušeli jste bezlepkovou dietu?

Lepkem proti diabetu

V roce 2017 zveřejnili vědci v USA závěry výzkumu, který probíhal během třiceti let na téměř dvou stovkách tisíc účastníků. Výzkum ukázal, že skupina lidí, kteří během třech desítek let jedli nejvíce lepku, běžně tedy konzumovali chléb, pizzu, těstoviny, muffiny či preclíky, měla nejnižší riziko vzniku diabetu (cukrovky) druhého typu. Tito lidé měli ve srovnání se skupinou osob, která lepek jedla nejméně, o 13 procent nižší riziko vzniku diabetu.


Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií


Zatracovat konzumaci lepku nedoporučuje v souvislosti s rizikem vzniku diabetu ani František Saudek, zástupce přednosty Centra diabetologie a přednosta Kliniky diabetologie v pražském IKEMu. „Pacienti omezující potraviny s lepkem jedí často více potraviny s cukrem (sacharózou, glukózou a fruktózou), především uměle přidaným. To pochopitelně není zdravé a je rizikem pro vznik diabetu druhého typu,“ uvedl Saudek pro Euro.cz.

Dodal, že pacienti, kteří musejí či chtějí dodržovat dietu bez lepku, by měli být řádně poučeni, jak vyvážit nedostatky, které s sebou tento typ stravování nese. Jedním z nich je například dostatek vlákniny, která nepochází z pšenice, žita či ječmene, nebo vápníku, železa a vitamínů skupiny B.

Co je lepek?
• Lepek neboli gluten je směsí dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu.

• Spolu se škrobem je součástí vnitřního živného pletiva semen některých obilovin, takzvaného endospermu.

• Nejčastěji se vyskytuje v pšenici, žitě či ječmenu.

• U celiaků lepek způsobuje zdravotní problémy, zánětlivé reakce a ničení střevních buněk. Potíže ale může způsobovat i dalším lidem, kteří trpí jinými formami intoleranci či alergie na lepek.

• Běžné populaci lepek v jídelníčku nevadí. Jak ukazují nejnovější průzkumy, dokonce jí prospívá.

Cesta ke zdravému srdci

Užitečnost lepku je prokázána i v boji s chorobami srdce. Ukázaly to závěry výzkumu publikovaného v odborném lékařském časopise British Medical Journal. Výzkumu se zúčastnilo více než 100 tisíc lidí v rozmezí 25 let. Během této doby se u sledovaných osob vyskytlo více než šest tisíc případů nové srdeční choroby.

A ohledně souvislosti příjmu lepku a náchylnosti k těmto nemocem platí totéž jako u výše zmíněného diabetu. Skupina osob konzumujících největší množství lepku měla ve srovnání s osobami konzumujícími lepek nejméně významně nižší výskyt srdečních onemocnění.

Prevence rakoviny

Prospěšnost lepku se prokázala i v případě kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku. Ze závěrů výzkumů zveřejněných v odborném časopise Annals of Oncology vyplývá, že se riziko vzniku tohoto typu rakoviny sníží, pokud člověk konzumuje celozrnné potraviny.


Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy


Ty kromě vlákniny, která pomáhá rakovině předcházet, obsahují právě i lepek. To potvrzuje i onkolog Jan Trna z Masarykova onkologického ústavu. „Striktní vynechávání lepku u lidí bez celiakie není obecně doporučováno, protože při omezování potravin lepek obsahujících dochází též ke sníženému příjmu řady vitaminů, vlákniny a dalších prospěšných látek a tím spíše ke zvýšení zdravotních rizik, včetně zvýšení rizika kolorektálního karcinomu,“ říká Trna.

Více lepku, méně kalorií?

Konzumace potravin obsahujících lepek může mít ve srovnání s bezlepkovým jídelníčkem i nižší počet kalorií, a být tedy prospěšnější i pro udržení zdravé hmotnosti.


Čtěte: Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka

kurkuma, ilustrační foto


Potraviny, které lepek neobsahují, jej totiž musejí chybějící kalorie nějak nahrazovat. A právě tyto náhražky podle nejnovějších výzkumů obsahují často více kalorií, nasycených mastných kyselin i cukru.

S tím souhlasí i nutriční terapeutka Hana Mojžíšová. „Bezlepkové pečivo pro nás všechny, kdo lepek snášíme, není výhodou. Obsahuje méně bílkoviny (lepek), více aditiv, aby výrobek držel pohromadě a jídelníček se nám i finančně prodraží,“ řekla pro Euro.cz s tím, že lepek si na talíři lidé, kteří netrpí celiakií či jinou formou lepkové intolerance, mohou bez obav ponechat.

Připomněla také, že v racionálním jídelníčku by lidé měli pamatovat na bílkoviny, přílohy i zeleninu a sestavovat si jej podle aktuálního zdravotního stavu, míry fyzické aktivity i stresu, ale i pohlaví a věku.

MMF24

Dále čtěte:

Hlídáte si cholesterol? Možná zbytečně. Škodit mohou spíše léky, které ho snižují

Trendy potraviny: banánová mouka, konopné bílkoviny, modrá řasa

Zabiják, nebo přírodní produkt? Cukrovarníci se brání tažení proti sladkému

Zhoubný eidam: závislost na „cihle“ dusí české mlékárny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).