Zabiják, nebo přírodní produkt? Cukrovarníci se brání tažení proti sladkému

15. srpna, 13:41  -  frn
15. srpna, 13:41

Vlády i firmy začínají o cukru hovořit jako o novodobém strašáku, podobně jako tomu bylo dříve u tabáku. Cukrovarnický sektor se brání a produkuje stále více cukru, spotřeba přitom i zásluhou tažení proti sladkému stagnuje.

Cukrovarnický sektor má obavy, že se dostane na černou listinu podobně jako dříve tabákové koncerny. Strach postihuje i výrobce v Evropské unii, která patří k největším producentům cukru na světě.

Hartwig Fuchs, šéf firmy Nordzucker, která je druhým největším producentem řepného cukru v Německu, má sice pár kilo navíc, ale nemůže se nabažit želé z černého rybízu a malin, které samozřejmě obsahuje také dost cukru.

Jí cukr výhradně ze severního Německa, kde se cukrová řepa také pěstuje. Podle něj jde o čistě přírodní produkt a želé doslazované jinými náhražkami by nikdy nejedl.


Konec kvót EU na cukr od října 2017:

Po padesáti letech skončí kvóty na cukr. Hrozí propad cen jako u mléka


Německý ministr výživy a zemědělství Christian Schmidt (CSU) vyhlásil celonárodní strategii ke snížení spotřeby cukru. Už během loňska spotřeba cukru v osmdesátimilionové zemi klesla z 36 na 32 kilogramů na hlavu.

Cukrovarníci se obávají, že trend bude pokračovat s tím, jak se o cukru v médiích hovoří jako o novém zabijákovi, který způsobuje řadu zdravotních problémů. Cukr by se měl podle Schmidta přestat přidávat do jogurtů nebo cereálií, které lidé jedí k snídani. „Nikdy předtím nebyl cukrovarnický průmysl napaden tak přímo ve své hlavní činnosti,“ napsal týdeník Wirtschaftswoche.

Německo přitom patří k cukrovarnickým velmocem. V EU je po Francii druhým největším producentem řepného cukru. Nordzucker měl obrat 1,7 miliardy eur a větší rival Südzucker 6,5 miliardy eur.

V celosvětovém kontextu produkce třetinového a řepného cukru roste, spotřeba ale stagnuje, uvedlo americké ministerstvo zemědělství.

Největší producenti cukru na světě v milionech tun
Brazílie 39,650
Indie 25,810
EU 18,600
Thajsko 11,230
Čína 10,500
USA 7, 893

Zdroj: USDA, odhad produkce pro sezónu 2017/2018 z května 2017

Výrobci cukru tvrdí, že omezování spotřeby tradičního řepného cukru v Evropě je nesmyslné. Tvrdě lobbují za svůj produkt podobně jako dříve tabákové firmy.

„Bráníme se proti duchu doby, který chce bojovat proti přírodnímu produktu,“ řekl Günter Tissen, šéf německé asociace cukrovarnického průmyslu. „Pokud vyloučíme ze stravy cukr, pak budeme muset sníst více jiných potravin, které mají více kalorií, což nakonec k ničemu nepovede,“ varoval před omezováním spotřeby řepného cukru Tissen.

Cukr obecně je v posledních letech u spotřebitelů nepopulární. Toho si je vědom i švýcarský koncern Nestlé. Proto se snaží výzkumem docílit u svých výrobků stejné chuti i při menším podílu cukru.

Molekuly cukru hodlá upravit tak, aby se v ústech rozpouštěly rychleji a při menším množství chutnaly stále stejně intenzivně. Celkem chce ve výrobcích pro evropský trh ročně ušetřit 18 tisíc tun cukru, což je 800 plně naložených nákladních aut. Podobně se chovají i výrobci slazených nápojů.


Cukr v limonádách už není sexy. Čtěte více:

Cukr je out. Coca-Cola hledá své místo v éře bio limonád


Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že ne všechny potraviny, které jsou přírodní, jsou také zdravé. Proto by člověk neměl denně zkonzumovat více než 25 gramů cukru. V Německu průměr dosahuje 90 gramů.

Před vysokou spotřebou cukrů v Německu varuje také největší zdravotní pojišťovna AOK. „Hlavní příčinou obezity, zdravotních komplikací a následných vyšších nákladů je zvýšená spotřeba cukru v naší společnosti,“ uvedl ředitel AOK Martin Litsch.

Česku hrozí propad HDP kvůli obezitě

Největší dopady pro ekonomiku spočívají v nárůstu obezity a případů cukrovky, jež zvyšují výdaje na zdravotní systém a snižují produktivitu práce. V roce 2015 tým banky Morgan Stanley analyzoval, jak se cukrovka a obezita budou podílet na snížení HDP zemí OECD. Česká republika se dostala na druhé místo po Chile, kdy do roku 2035 může kumulativně přijít o více než 25 procent svého HDP.

Fuchs z firmy Nordzucker varuje před masovou hysterií a démonizací některých potravin. Dříve se brojilo proti červenému masu, vejcím nebo máslu. Přitom nyní cena másla láme rekordy s tím, jak lidé chtějí jíst „zdravější“ přírodní tuk a ne si mazat na chleba dříve oblíbený margarín.

„Politici by měli přestat lidem diktovat, jak mají žít,“ je Fuks rezolutně proti jakýmkoliv zásahům politiků do jídelníčku.

Související:

Evropané vyjedli zásoby másla. Cena zůstane vysoká

Sucho žene cenu „aristokratické“ pšenice vzhůru. Je na čtyřletých maximech

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

Cena lososa láme rekordy. Může za to mořská veš


Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kdo vlastní naše pojišťovny?
5 věcí, které si pamatujte o dokumentárním akreditivu
Zdraží plyn v topné sezóně? Jaké faktory ovlivní jeho cenu?
Všude stejně: jak moc riskujete, když používáte univerzální hesla a pořád stejný PIN?
Kdy je vhodná doba pro přezutí a výměnu pneumatik
Auta
VW Arteon je sice moderní, ale výkonem na starší Passat CC…
Kvíz: Znáte tyto přezdívky modelů aut nebo jiných dopravních prostředků?
Galerie: Kdo je konkurencí pro šestiválcový Stinger GT? Nová Kia mnoho soupeřů nemá
Nové Audi A7 Sportback už je jen hybrid. A zatím bez dieselu
Kia Stinger oficiálně přijela na český trh. Je to auto, které má velký potenciál
Technologie
GeForce GTX 1070 Ti už se objevují na fotografiích, prosáklo skóre v 3DMarku
Cnews FM: Microsoft vydal Windows 10 Fall Creators Update [podcast]
Vyšel Total Commander 9.10. Co je nového?
Philips začíná upgradovat své televizory na Android 7.0, na rozdíl od Sony ale ne všechny
Bitcoin na novém rekordu. Právě pokořil cenu 6000 dolarů
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít