Menu Zavřít

Aircraft Industries dodá letouny L-410 do Ruska, Kazachstánu a Polska

15. 4. 2019
Autor: čtk

Společnost Aircraft Industries (AI) z Kunovic na Uherskohradišťsku letos vyrobí 16 letounů L-410. Podle stanoveného plánu by osm z nich měla prodat do Ruska, šest do Kazachstánu a dva do Polska.

Do Polska poputuje speciální patrolovací verze letounů. „Je to pro hraniční stráž, která monitoruje terén. Ve spodní části letounu jsou kamery. Specifikace modelu se však ještě dolaďuje. Jsou to měřicí aparatury, které snímají data, vyhodnocují je. Musí se doplnit do konfigurace letounu,“ uvedla generální ředitelka firmy Ilona Plšková.

Podnik chystá také dodávku tří letadel L-410 do Číny, podle generální ředitelky to však pravděpodobně bude až příští rok. Létat s nimi bude společnost Yingan General Aviation. Nová letadla využije pro regionální leteckou dopravu. Kontrakt už je podepsaný, k uskutečnění prodeje však ještě společnosti AI chybí potřebná typová certifikace. Firma by ji v Číně ráda získala letos.

Plšková uvedla, že firma chce v příštích pěti letech každoročně zvyšovat počet vyrobených letadel o jedno až dvě. Komplikuje jí to však nedostatek kvalifikovaného personálu. Podniku chybí lidé například v profesích soustružníků, frézařů, nýtařů, ale i mechaniků nebo konstruktérů. Na konci loňského roku zaměstnával AI 971 lidí, jejich počet firma letos hodlá podle Plškové zvýšit o 135.

Loni AI vyrobil 16 letadel, 13 z nich dodal do Ruska, jedno do Arménie a dvě začátkem letošního roku do Kazachstánu. Předloni firma na ruský trh, který je pro ni stěžejní, vyvezla 11 letadel, v roce 2016 jich bylo devět. Společnost v roce 2018 dosáhla za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží tržeb 2,03 miliardy korun, meziročně zhruba o 128 milionů korun více. Její loňský zisk činil přes 219 milionů korun, což je asi o 24 milionů korun méně než předloni.

Přečtěte si rozhovor:

Aero ztratilo schopnosti i šikovné lidi, tvrdí její bývalý prezident Šimek

 Bývalý ředitel Aera Vodochody Ladislav Šimek

EBF24

Dále čtěte:

Sto let Aera Vodochody: na ploutvi delfína

Aero představilo v Británii nový bitevní letoun F/A-259

Aero obsadilo vojenskou základnu. V Čáslavi testuje noční vidění

Armáda nakoupí nástupce Albatrosů. Od Aera pořídí až šest letounů L-39NG

Thajsko má zájem o letouny L-39NG od Aera Vodochody, tvrdí Babiš

Nákup letounů Aero se zadrhl. Babiš chce od Metnara další informace

Bell Helicopter chce stavět vrtulníky v Evropě, jedná s českým Aerem

 Chcete je? Hlavním favoritem obrany se dlouhou dobu zdály stroje UH-1Y Venom. Chyběl ale poslední krok - rozhoupat se k akci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).