Menu Zavřít

Zkrachovalé aerolinky Niki nejspíš převezme majitel British Airways

28. 12. 2017
Autor: Ángel Ferrer, Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Jediným zbylým uchazečem o převzetí zkrachovalých rakouských aerolinek Niki je firma IAG, majitel British Airways. Firma údajně přišla s nejvyšší nabídkou a jednání s ní stále pokračují. Prodej aerolinek, které oznámily insolvenci v polovině prosince, se má uskutečnit do konce roku.

Podle německého listu Bild firma IAG nabídla částku okolo 40 milionů eur (1,02 miliardy korun). Dalšími uchazeči o převzetí aerolinek byl jejich zakladatel a bývalý automobilový závodník Niki Lauda a cestovní kanceláře TUI a Thomas Cook.

Na převzetí aerolinek Niki se již v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa. Byla ale nucená dohodu zrušit kvůli negativnímu postoji Evropské komise. Aerolinky Niki následně požádaly soud o zahájení konkurzního řízení.

Nízkonákladovou rakouskou leteckou společnost Niki založil v roce 2003 bývalý závodník formule 1. V roce 2004 koupily 24 procent akcií firmy aerolinky Air Berlin, v roce 2010 svůj podíl zvýšily na 49,9 procenta. Letos v srpnu vyhlásily platební neschopnost.

Niki provozuje především dovolenkové lety do destinací jako jsou Kanárské ostrovy, severní Afrika a Turecko. V Německu a Rakousku zaměstnává zhruba 1000 lidí. Nový majitel jim bude muset dorovnat platy od začátku měsíce ledna, uvedl konkurzní správce.

BRAND24

Čtěte také:

EU může zablokovat prodej rakouských aerolinek Niki Lufthanse

 Stroj aerolinek Niki


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).