Menu Zavřít

Vzhůru do Gruzie. Češi postaví vodní elektrárnu na jižním svahu Kavkazu

6. 2. 2018
Autor: Shutterstock

Po svitavské společnosti Energo-Pro byznysmena Jaromíra Tesaře aktivně vstupuje do gruzínské energetiky další český investor - GEEN Holding vedený Alešem Mokrým. Ten vyhrál tendr na stavbu vodní elektrárny na řece Jonouli o výkonu 35 až 40 megawattů. Již loni v květnu začal GEEN stavět na stejné řece malou vodní elektrárnu o výkonu 1,8 megawattu.

Gruzie v současnosti zaznamenává boom výstavby vodních elektráren, pro něž má v hornatém terénu vhodné podmínky. Potenciál tamních řek je zatím využitý jen z jedné čtvrtiny. Zmínka o nové české investici se objevila i v gruzínských médiích, podle nichž se náklady na výstavbu elektrárny Jonouli 2 budou pohybovat okolo 50 milionů dolarů (jedna miliarda korun).

Skupina GEEN vznikla v roce 2009, aktivněji však na trhu působí až v posledních třech letech. Orientuje se na obnovitelné zdroje energie, zatím vlastní šest malých vodních elektráren a deset solárních elektráren v České republice a na Slovensku. Těsně před dokončením je pětimegawattová elektrárna na biomasu v Chorvatsku.

Přečtěte si také:

Rakušané posilují v českém vodárenství. Energie AG koupila Vodospol

Liglass je jen epizoda. Střední Asii trápí obrovské problémy s vodou

České firmy se chystají na obnovu Iráku. Ve hře jsou miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).