Menu Zavřít

Vlastní cesta k milionům: deset manažerů ČEZ uplatnilo opce na nákup akcií

1. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Pro vyplacení odměn topmanažerům ČEZ není důvod, protože se nezvýšila dividenda, prohlásila ministryně financí Alena Schillerová. Šéfové státem kontrolované energetické skupiny si nicméně umějí poradit sami. Deset z nich během posledních šesti měsíců uplatnilo akciové opce a získalo tím ke svému platu navíc další miliony korun.

Jako první spustil vlnu prodejů předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, který uplatnil opci na 150 tisíc akcií v prosinci loňského roku. Příliš na tom nevydělal, protože akcie ČEZ se v té době obchodovaly ještě pod hranicí 500 korun. Navzdory tomu, že prodal akcie v hodnotě 72,8 milionu korun, tak na celé transakci vydělal „jen“ necelé čtyři miliony korun před zdaněním.

Lepší načasování zvolil místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák, který s uplatněním opce na 100 tisíc akcií ČEZ počkal až na konec května. Většinu nabytých akcií prodal po 563 korunách za kus a díky opčnímu programu si tak vydělal 9,5 milionu korun před zdaněním. Více než pět milionů korun z tohoto programu letos inkasoval také druhý místopředseda představenstva Tomáš Pleskač.

Kolik vydělali šéfové ČEZ na opčním programu (výnos z nákupu a následného prodeje akcií v milionech korun před zdaněním)
funkce zisk z prodeje
Martin Novák finanční ředitel 9,53
Tomáš Pleskač ředitel nové energetiky a distribuce 5,12
Daniel Beneš generální ředitel 3,96
Michaela Chaloupková ředitelka divize správa 3,28
Jiří Pačovský ředitel divize klasická energetika 1,30
Jaroslav Macek ředitel ESCO – zahraničí 1,07
Jan Brožík zástupce finančního ředitele 0,94
Mojmír Zenáhlík ředitel útvaru řízení rizik 0,87
Andrzej Martynek ředitel útvaru fúze a akvizice 0,84
Bohdan Zronek ředitel divize jaderné energetiky 0,55

zdroj: ČNB, propočet zisku euro.cz

Manažerské prodeje akcií vyvolaly nesouhlasné komentáře mezi některými analytiky a menšinovými akcionáři společnosti ČEZ. Topmanažeři podle nich dávají tím, že 95 až 100 procent pořízených akcií obratem prodávají, špatný signál. V další růst hodnoty akcií zřejmě nevěří. „Hned jsem klidnější…. jak se management Skupiny ČEZ snaží zvedat hodnotu firmy pro akcionáře,“ poznamenal ironicky Michal Semotan z J&T Banky.

Své akciové opce od loňského prosince uplatnilo pět ze sedmi členů představenstva ČEZ a spolu s nimi také pět ředitelů útvarů. V jejich případě není opční program tak štědrý, pořídit si mohou jen deset tisíc akcií. Na zmíněné transakci tak zpravidla vydělali jen vyšší stovky tisíc korun, případně částku lehce převyšující jeden milion korun.

BRAND24

Pravidla přidělování akciových opcí i následného prodeje akcií ČEZ jsou přísnější, než tomu bývalo v minulém desetiletí. Případ bývalého generálního ředitele z let 2004 až 2011 Martina Romana, který díky uplatnění opcí vydělal přes 600 milionů korun, by se již neměl opakovat.

Dále čtěte:

Češi platí za elektřinu o čtvrtinu méně než průměr EU. Nejdražší je Německo

Lov posledních partyzánů. Babišově čistce stále odolává Beneš

Pravda vyjde najevo, říká exmanažer MUS a buddhista Koláček


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).