Menu Zavřít

V Česku startuje první fond investující do nájmů. Chce koupit nemovitosti za miliardu

26. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

V České republice začíná fungovat první fond, který nabízí možnost investovat pouze do nájemního bydlení. Do pěti let plánuje nakoupit nemovitosti v hodnotě přesahující miliardu korun a mít více než tisíc nájemních bytů. Fond českého bydlení se chce zaměřit především na regiony. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

„V tuto chvíli stojíme před koupí několika nemovitostí v řádu desítek milionů korun,“ uvedl jeden ze zakladatelů fondu Jakub Kořínek. Fond chce nejprve vlastnit především fungující nemovitosti, které jsou už nájemníky obsazené. V budoucnu by se v něm ale mohly objevit i nové bytové domy. Pro investory bude nejnižší možný vklad milion korun.

„Při nákupech se zaměříme na nemovitosti v regionech, od krajských měst až po menší sídla, kde nedochází k extrémnímu nárůstu cen bytů a dá se tam také čekat stabilní zaměstnanost i v době ekonomické recese,“ řekl HN Kořínek. V Praze nebo Brně se podle něj dá při případné recesi čekat pokles současných vysokých cen nemovitostí. Fond nebude investovat ani do ubytoven a luxusních bytů.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto


Kořínek má dlouholetou praxi v KKCG a Penta Investments, od roku 2013 sám v nemovitostech podniká. Dalšími zakladateli fondu jsou majitel investiční a realitní skupiny TNI Group Tomáš Novák a advokát a investor Jan Holásek.

Průměrná nabídková cena nájemního bydlení v Česku ke konci loňského roku meziročně vzrostla o 13,8 procenta na 197 korun za metr čtvereční. Nejvyšší nájemné bylo na konci loňského roku v Praze, v průměru 339 korun za metr čtvereční měsíčně. U průměrného bytu 3+KK o rozloze 65 metrů čtverečních to znamená zhruba 22 tisíc korun. Následují Brno (234 korun) a Olomouc (231 korun). Naopak nejlevnější nájemné bylo v Ústí nad Labem (148 korun) a Karlových Varech (157 korun).

Průměrný podíl nájemního bydlení v Česku je 22,4 procenta, jedná se zhruba o milion bytů. V porovnání s 30 evropskými státy mu patří 12. místo.

BRAND24

Dále čtěte:

Míru zadlužení Česka považují za vysokou tři pětiny lidí, ukázal průzkum

Exekuce: je třeba udělat tenkou tlustou čáru

Letos si chce půjčit polovina Čechů. Nejoblíbenější jsou úvěry na bydlení

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto

Miliardář Vítek prodal pražské sídlo Nestlé, kupcem je Českomoravská Nemovitostní

Českomoravská Nemovitostní koupila pražské sídlo ŠkoFIN


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).