Menu Zavřít

Uhelná elektrárna Datteln bude také hodně špinavá. Emise neklesnou

31. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

Jedna z nejmodernějších uhelných elektráren v Evropě, Datteln 4, bude produkovat více skleníkových plynů než starší elektrárny. Očekává se totiž, že pojede naplno. Proti spuštění elektrárny o instalovaném výkonu 1,1 gigawattu, jež se plánuje na léto, protestují aktivisté, kteří chtějí zabránit jejímu provozu.

„Nová elektrárna Datteln 4 se stane jednou z nejmodernějších uhelných elektráren na světě,“ slibuje energetická firma Uniper.

Její účinnost má přesáhnout 45 procent, proto bude výkonnější, než většina starších elektráren, které se mají v Německu postupně uzavírat. Plánované spuštění na toto léto ale vyvolává velkou kritiku u ochránců klimatu, protože se Německo zavázalo, že se do konce roku 2038 zbaví úplně tohoto fosilního zdroje.

Navíc vychází najevo, že provoz nebude ekologičtější, než u srovnatelných tepelných elektráren, ve kterých se spaluje uhlí, protože se očekává, že pojede většinu času na plný výkon. Za celou dobu její životnosti by to mělo být o 10 milionů tun oxidu uhličitého více, informoval deník Die Tageszeitung.

Öko-Institut odhaduje zvýšenou produkci CO2 až na 14 milionů tun. Zatím se ale ani neví, jak dlouho bude nejsilnější uhelný blok v Evropě v provozu. Plánovaná životnost je 40 let, elektrárna Datteln 4 by se ale mohla ze sítě odpojit už po 13 letech v roce 2033.


Polští ochránci klimatu se bojí německé politiky. Chtějí zachovat jádro

Demonstrace za ochranu klimatu v Polsku, ilustrační foto


Německá vláda slibuje, že produkce skleníkových plynů z tohoto nového zdroje bude kompenzována odpojováním starších elektráren a nebude tedy do ovzduší vypouštěna žádná další tuna CO2 nad stanovený plán. Předsedkyně uhelné komise Barbara Pretoriusová nicméně prohlásila, že spuštění nové uhelné elektrárny je velmi špatným signálem pro veřejnost.

Elektrárna u Dortmundu, jejíž chladící věž dosahuje do 180 metrů, vyvolává před spuštěním velké vášně. Aktivisté se chystají její spuštění zablokovat a přirovnávají elektrárnu symbolicky k Hambašskému lesu, který ochránci životního prostředí bránili před těžbou uhlí. To se jim nakonec podařilo a společnost RWE musela od těžby ustoupit.

Blokáda jako v lese Hambi

„Pro nás bude Datteln novým Hambašským lesem,“ vzkázal vládě i energetickým firmám šéf německé pobočky Greenpeace Martin Kaiser. Někteří aktivisté chtějí dřevěnými vory na kanále blokovat přepravu uhlí u Hambašského lesa, kterému se přezdívá Hambi, do elektrárny, jež je vzdálena necelých 100 kilometrů.

Vybudování nového uhelného zdroje stálo přes miliardu eur (25 miliard korun), proto jeho spuštění vláda vyjmula z plánu odstavování starých uhelných bloků a nerespektovala doporučení uhelné komise tuto elektrárnu už nespouštět. Společnost Uniper (původně E.ON) její výstavbu plánuje od roku 2007.

Němečtí Zelení již oznámili, že budou požadovat změnu zákona tak, aby k odpojení všech uhelných bloků došlo dříve než v roce 2038. Se svým požadavkem chtějí uspět v parlamentních volbách v roce 2021.

Dále čtěte:

Rozštěpená Evropa: Vattenfall musel v Německu reaktory odpojit, ve Švédsku do nich investuje

Větrníky, kam se podíváš. Odpor lidí k turbínám chtějí němečtí politici zlomit penězi

Kdo zaskočí za reaktory, když nebude foukat a svítit, ptá se vlivný německý ekonom Sinn

Německý ekonom Hans-Werner Sinn, ilustrační foto

BRAND24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).