Menu Zavřít

Ubytovaných turistů v Česku přibylo o 5,9 procenta na sedm milionů

8. 11. 2017
Autor: Petr Topič - Mladá fronta archiv

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve 3. čtvrtletí ubytovalo sedm milionů hostů, meziročně o 5,9 procenta víc. Přibylo turistů z Česka i zahraničí. Počet přenocování stoupl o 4,2 procenta na 19,9 milionu nocí. Meziroční růst zaznamenaly všechny typy ubytovacích zařízení, výjimkou jsou pouze turistické ubytovny a chatové osady. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Statistici evidují od července do konce září 3,82 milionu ubytovaných turistů z Česka a 3,18 milionu cizinců. Tradičně nejvíce lákala Praha, kde alespoň jednu noc strávilo 2,24 milionu hostů. Je to meziročně o 4,2 procenta více. Regionálně přibylo turistů ve všech krajích. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Ústecký kraj, kde se ubytovalo téměř 231 tisíc návštěvníků, což bylo o 16,8 procenta více než loni. Naopak v Libereckém kraji byl nárůst pouze o 0,1 procenta na 367 tisíc hostů.

Návštěvnost hotelů v Česku byla ve 3. čtvrtletí meziročně vyšší o 6,7 procenta, v penzionech byl nárůst 8,5 procenta a v kempech 5,9 procenta. Mírně vzrostl i počet hostů v chatových osadách a turistických ubytovnách, ale strávili v nich o 1,2 procenta méně nocí než loni. V hotelích se počet přenocování zvýšil o 5,1 procenta, v penzionech o 7,2 procenta a v kempech o pět procent.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo jako vždy z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo více než půl milionu Němců, v porovnání s předchozím rokem to bylo o 3,6 procenta více. Na druhém místě jsou Slováci, kterých přibylo o 5,4 procenta na 216 tisíc. U třetích Poláků byl nárůst o 4,1 procenta na 199 tisíc hostů.


Milion turistů a 10 tisíc hostitelů. Airbnb se v Česku daří

 Turisté na Staroměstském náměstí v Praze


Z první desítky nejvíce rostl počet turistů z Číny, kterých přibylo o 31,9 procenta na téměř 176 tisíc. Výrazně se zvýšily také příjezdy Rusů (o 24,4 procenta na 138 400) a Jihokorejců (o 20 procent na 125 300). „Právě příjezdy z Číny a Jižní Koreje přesáhly za tři čtvrtletí letošního roku objem návštěv z těchto zemí za celý loňský rok,“ uvedli statistici. Ubylo naopak návštěvníků z Velké Británie, a to o 7,3 procenta na 128 800. Méně přijelo také turistů z Itálie.

BRAND24

„V žebříčku zemí podle počtu přenocování stojí za povšimnutí devátá pozice Izraele s meziročním zvýšením počtu nocí o 12,0 procenta. Hosté z Izraele zůstávali ubytováni v průměru déle (4,5 noci) než ostatní návštěvníci a realizovali tak větší počet přenocování při menším počtu příjezdů,“ dodali statistici. Také žebříčku přenocování dominují Němci, kteří v Česku ve 3. čtvrtletí strávili více než 1,6 milionu nocí.

Čtěte také:

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

Ruští turisté se vrací do Prahy. Jejich počet se zvedl o více než polovinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).