Menu Zavřít

Práce na černo je lákavá, nevýhody však převažují nad zdánlivými výhodami

5. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Profimedia.cz

Práce na černo je rozšířený nešvar, který je zdánlivě výhodný pro firmy i pracovníky. Výhoda se nakonec může změnit v nevýhodu pro obě strany. Jednotlivci hrozí za práci vykonávanou na černo pokuta až 100 tisíc korun, zaměstnavateli, který toto porušení pracovního práva umožnil, hrozí sankce až 10 milionů korun. Práce na černo však má kromě pokut ještě řadu dalších nevýhod, zejména pro pracovníky. Čtěte jaké?

Práce na černo

Paragraf 5

Práce na černo výhody

„Zaměstnananec“ pracující na černo je rozhodně výhodou pro zaměstnavatele, který za něj neodvádí zdravotní a sociální pojištění a neplatí další dávky, například nemocenskou.

Profitem osoby pracující na černo pak může být, že jí z výše uvedeného důvodu může „zaměstnavatel“ nabídnout vyšší mzdu, než pokud by byla řádným zaměstnancem v rámci legálního pracovního práva.

Další možností, která je v praxi hojně rozšířená, je nabídka minimální mzdy s tím, že další peníze dostane pracovník od „zaměstnavatele“ bokem. Tedy načerno.

Ze situace díky nižším odvodům opět těží zaměstnavatel, ale i pracovník, který si vydělá více, než kdyby byl legálně zaměstnán.


Naše rada: Jak správně uzavřít pracovní smlouvu

5-Pracovni_smlouva-orig


Rizika práce na černo
• Zaměstnavatel za vás neodvádí zdravotní pojištění. Měli byste si ho platit sami.
• Zaměstnavatel za vás neodvádí sociální pojištění. Pokud si ho nebudete odvádět dobrovolně sami, při pracovní neschopnosti vám nevznikne nárok na nemocenskou a léta odpracovaná načerno se nebudou počítat do nároku na důchod.
• Pokud není pracovní vztah uzavřen pracovní smlouvou nebo jednou z dohod, nelze po zaměstnavateli vyžadovat dodržování práv, která zaměstnancům přiznává zákoník práce číslo 262/2006 Sb. Když se zaměstnavatel rozhodne nevyplatit vám mzdu za již odvedenou práci, bude ve výhodě a vyhraje. Pracovní vztah mezi vámi a jím nebudte moci nijak dokázat. (Na to, že pracujete na černo, se samozřejmě žádná potvrzení nevystavují.)
Práce na černo udání: Lidská závist je bezbřehá a může se stát, že „kdosi“ upozorní příslušnou instituci na to, že pracujete na černo. Často to bývá například „finanční přilepšení“ v rámci evidence a podpory v nezaměstnanosti z úřadu práce. Z evidence budete okamžitě vyškrtnuti a podpora skončí. Pokud oznámení o práci na černo dojde na Státní inspekci práce, bude vám hrozit pokuta až 100 tisíc korun.

Práce na černo postih

Sankce za práci na černo jsou značné. Pokud kontrolní orgán, kterým je v tomto případě Státní inspekce práce, zjistí, že fyzická osoba nevykonává práci na základě pracovně-právního vztahu nebo jiné smlouvy, nebo cizinec bude vykonávat práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání či bez tohoto souhlasu, bude se jednat o výkon práce v rozporu s právními předpisy.

Podle paragrafu 139 zákona o zaměstnanosti číslo 435/2004 Sb. může být této osobě (jednotlivci) uložena pokuta až do částky 100 000 korun.


TIP: Výpočet čisté mzdy – mzdová kalkulačka 2019


Tím, kdo při práci na černo vždy prohrává, je stát. Přichází o odvody, které by mu náležely při legálně uzavřených pracovně-právních vztazích.

Protože největší profit z práce na černo mají zaměstnavatelé, právnickým osobám v důsledku správního deliktu umožnění práce na černo může být uložena pokuta až do částky 10 milionů korun, nejméně však ve výši 50 000 korun.

BRAND24

Čtěte také:

Jak napsat životopis? Pro získání práce je to základ

5-Zivotopis-1-orig

Přišli jste o práci? Čtěte, co potřebujete pro získání podpory v nezaměstnanosti

Končíte v zaměstnání? Nezapomeňte na zápočtový list

Co je ochranná lhůta aneb Kdy nemůžete dostat výpověď?

Všichni ji chtějí, ale není pro každého. Kdo má na to pracovat z domova?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).