Menu Zavřít

Nemovitosti jsou předražené, nová pravidla pro hypotéky to nezmění, vyplývá z průzkumu

6. 9. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Zájemci o nemovitosti považují jejich ceny za nadhodnocené, přiměřené se zdají jen 15 procentům z nich. A ani očekávané úpravy pravidel pro získání hypotéky ceny bydlení podle 36 procent respondentů příliš nezmění, vyplývá z aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot mezi 525 respondenty.

Ceny bytů vzrostly za poslední čtyři roky v průměru téměř o polovinu a tento trend stále pokračuje. Podle 83 procent Čechů, kteří plánují v dohledné době pořídit nebo rekonstruovat nemovitost, jsou přitom nadhodnocené. Jejich přiměřenost připouští 15 procent a pouhé jedno procento by si je dokázalo představit vyšší.

„Ceny nemovitostí ovlivňuje řada faktorů, například nedostatek nájemního bydlení, zájem o nákup nemovitostí ze strany zahraničních investorů, dlouhé schvalovací lhůty nové výstavby a v neposlední řadě také nízké úrokové sazby a tedy dostupnější hypotéky,“ uvedl produktový manažer hypoték skupiny Marian Holub.

Právě hypotéky ale mohou brzy na trhu tzv. zamíchat kartami. Od října totiž začnou platit zpřísněná pravidla pro jejich sjednání. Banky začnou kontrolovat, zda dluh žadatele o hypotéku nepřekračuje devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a měsíční splátky nejsou vyšší než 45 procent měsíčního čistého příjmu. Technicky vzato to nejsou pravidla nová, jde spíše o jejich přísnější dodržování, podotkl Holub.


Přečtěte si komentář: Regulace hypoték - před půstem hostina?

Makrooko Miroslava Zámečníka


Na hypotéku v potřebné výši tak podle něj od podzimu nedosáhne 48 procent zájemců o koupi nemovitosti, 13 procent tak o ni raději zažádá ještě do konce září. „Otázkou je, zda přísnější pravidla hypoték zlepší dostupnost bytů a domů, tedy zda je zlevní. Podle našeho průzkumu to ti, kteří plánují nějakou nemovitost koupit či rekonstruovat, neočekávají,“ dodal Holub. Jen 28 procent respondentů předpokládá zlevnění na realitním trhu, naopak zdražení očekává 36 procent a shodný podíl se domnívá, že změny na trhu hypoték nebudou mít na ceny vliv.

BRAND24

Nejstabilnější z pohledu zájemců se přitom jeví trh v Praze. Až 43 procent Pražanů neočekává, že zpřísnění hypoték povede k růstu cen nemovitostí. A to i přes to, že podle odborníků právě v Praze půjdou ceny zejména bytů ještě nahoru, doplnil Holub. Zdražení se naopak obává zbytek republiky, kde růst cen nemovitostí čeká zhruba 40 procent respondentů.

Dále čtěte:

Komentář: Svéráz hypotečního trhu

V Česku startuje první fond investující do nájmů. Chce koupit nemovitosti za miliardu

Social Watch: Největšími problémy Česka jsou nedostupné bydlení a růst exekucí

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

Miliardář Vítek prodal pražské sídlo Nestlé, kupcem je Českomoravská Nemovitostní

Českomoravská Nemovitostní koupila pražské sídlo ŠkoFIN


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).