Menu Zavřít

Štědrá Praha. Příspěvek na chod městských částí se zvýší o půl miliardy

6. 9. 2018
Autor: CC BY-SA 3.0: Aktron- Wikimedia Commons

Pražský magistrát přidá městským částem téměř půl miliardy korun na jejich chod. Příspěvek na jednoho obyvatele se zvýší z 3000 na 3500 korun. Zvýší se i příspěvek na jednoho žáka. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Návrh zastupitelům předložil opoziční zastupitel Ondřej Martan (ODS). Proti se naopak postavila náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Praha dává na chod městských částí několik miliard ročně. Radnice dostávají od magistrátu kromě peněz na svůj chod dotace na investice.

Martan navrhl, aby byl kromě zmíněného příspěvku na jednoho obyvatele zvýšen rovněž příspěvek na jednoho žáka. Ten je dosud 2000 korun, podle návrhu bude 2500 korun. Zvýší se rovněž maximální výše příspěvku před dorovnáním na minimální úroveň předchozího roku ve výši 5500 korun. Nově bude 6000 korun. Martanův návrh podpořil zastupitel a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ/Trojkoalice), který řekl, že se na znění návrhu usnesl sněm pražských starostů.

S návrhem nesouhlasila společně s některými svými spolustraníky z ANO především Kislingerová. Rozhodnutí prý neúměrně zatíží městský rozpočet. Zároveň připomněla, že částka pro městské části se v posledních několika letech stále zvyšuje. Také řekla, že finanční prostředky se na účtech radnic hromadí a ty nezvládají utratit peníze na investice. „Podíváme-li se na to, jakým způsobem městské části realizují své investice, dámy a pánové, je to úsměvné vše,“ řekla. Kolik radnice utratily, neřekla.


Průměrná mzda v Praze stoupla o sedm procent. Atakuje hranici 40 tisíc

 Ilustrační foto


O finančních vztazích mezi Prahou a městskými částmi jednala v úterý městská rada. Ta rozhodla, že v příštím roce se příspěvky na obyvatele a žáka zvyšovat nebudou a zvýší se pouze celkový objem peněz, které magistrát na chod radnic dává. Na příští rok to mělo být 4,76 miliardy. Rada tak bude muset po dnešním hlasování zastupitelů své rozhodnutí revokovat.

Hospodaření pražských radnic se v končícím volebním období vyznačovalo často přebytky v hospodaření způsobenými především nízkým čerpáním peněz určených v rozpočtech na investice. Radnice zároveň dostaly od magistrátu v průběhu let peníze nejen na svůj běžný chod, ale navíc město mezi ně na dotacích rozdělilo několik miliard korun

EBF24

Objem financí pro městské části se v posledních několika letech zvýšil. V roce 2017 to bylo 4,24 miliardy a na letošek bylo v rozpočtu vyčleněno 4,44 miliardy.

Přečtěte si také:

Kolik stojí zelená klimatizace? V centru Prahy vyjde jeden strom na půl milionu korun

Na výši nájmů si stěžuje polovina Pražanů s nižší mzdou. Na bydlení dají až 40 procent příjmu

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

Pražští radí schválili založení koncernu městských firem. Základem se stane Pražská plynárenská holding


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).