Menu Zavřít

Doplatek za předepsaný lék? Jeho výši se dozvíte až v lékárně

15. 3. 2018
Autor: Jan Ráček, Mladá fronta

Nevíte, jestli budete (a případně kolik) platit za předepsaný lék? Odpověď se dozvíte až v lékárně, lékař vám cenu v ordinaci nesdělí. Informace o cenotvorbě konkrétního léku můžete vyhledat na internetu na webu ministerstva zdravotnictví, ani tam ale konečnou prodejní cenu nezjistíte.

Příklad z ordinace
„Při předepisování léku jsem se pana doktora ptala, zda a kolik budu doplácet za lék, který předepisuje. Překvapil mě. Řekl, že mi to říct nemůže, protože to neví. Prý se musím zeptat až v lékárně. Má lékař povinnost sdělit pacientovi cenu léku, který mu předepisuje?“ ptá se pacientka Jiřina K.

Odpověď lékaře byla správná. Lékař nejen že nemá povinnost pacientovi sdělit cenu léku, respektive výši doplatku na lék, který mu předepisuje (platná legislativa mu takovou povinnost neukládá), ale dokonce ani přesnou částku sám nezná a znát nemůže.

Základní otázka - jak je lék hrazený?

Zcela bez informací o léku by ale pacient z ordinace také odcházet neměl. Lékař by měl být schopen pacientovi sdělit, zda je lék pojišťovnou hrazen plně, částečně nebo hrazen není. Pacient tedy bude vědět, zda za lék nebude platit nic, bude částečně doplácet či uhradí jeho plnou cenu.

Pokud ví pacient předem, jaký lék mu bude předepsán, může si dopředu vyhledat informaci na internetu.

Výši případného doplatku na konkrétní předepsaný léčivý přípravek může orientačně najít na webu ministerstva zdravotnictví v sekci Informace o úhradách, cenách a výši případného doplatku léčivých přípravků hrazených z veřejného zdravotního pojištění.


Přečtěte si více, na co máte nárok v ordinaci:

Nahlížet do zdravotnické dokumentace máte právo, i když je pouze v počítači

lékařka, lékařství, ordinace


Pozor, slovo „orientačně“ je plně na místě. Ani na webu ministerstva zdravotnictví totiž nenajdete přesnou částku, kterou za konkrétní částečně hrazený léčivý přípravek v lékárně zaplatíte.

Částka k zaplacení se totiž rovná rozdílu mezi cenou léku a jeho úhradou od pojišťovny, přičemž jen částka úhrady, kterou stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv, je stejná u všech pojišťoven a v každé lékárně.

Jak se sestavuje konečná prodejní cena léku
Prodejní cena léku se může lišit – vypočítává se jako součet ceny výrobce, obchodní přirážky a DPH.
Léčivé přípravky mají vždy regulací stanoven horní limit ceny. Je regulována jak maximální cena výrobce, o ní rozhoduje ve správním řízení SÚKL, tak i možná obchodní přirážka, a to v souladu s Cenovým předpisem MZ ČR.
O obchodní přirážku se dělí distributor a lékárna.

Do finální sumy ceny léku se tedy promítá cenová politika všech účastníků distribučního řetězce - výrobce, distributora i lékárny.

Pokud konkrétní lékárna například neuplatní maximální možnou marži nebo nakoupí daný léčivý přípravek od svého dodavatele levněji, může v ní být doplatek na lék nižší než jinde.

Co najdu na internetu
V databázi na stránkách ministerstva zdravotnictví tedy najdete u konkrétního léčivého přípravku jen částku maximální úhrady zdravotní pojišťovny, nejvyšší možnou cenu v lékárně při výdeji na recept a nejvyšší možný doplatek pacienta.
Dále průměrnou aktuální cenu v lékárně a průměrný aktuální doplatek pacienta, případně také výši doplatku započitatelného do ročního limitu.

Lékař má tedy pravdu, pokud pacienty pro informaci o konkrétní částce odkazuje na lékárnu.

Pokud se vám zdá předepsaný lék příliš drahý, přímo v lékárně můžete požádat o vydání jiného než předepsaného léčivého přípravku.


Chcete ušetřit na lécích? Přečtěte si naše rady

Čtěte také Jak se vracejí dětem doplatky za léky nad limit?


Požadujte však lék se stejnou léčivou látkou, se stejnou cestou podání a se stejnou lékovou formou, který bude mít nižší doplatek.

V mnoha případech takový přípravek existuje a lékárny ho pacientům i často samy aktivně nabízejí.

Čtěte také:

Kolik smí lékárna vydat léků na jeden předpis? Pouze zásobu na tři měsíce

Vstupní lékařská prohlídka. Kdy je povinná a kolik stojí?

Lázeňská péče má svá pravidla. Nástup si nemůžete sami vybírat

Ilustrační foto

Dlouhodobě nemocní dostanou v roce 2018 tisíce navíc

Falešné léky zabíjejí statisíce lidí. K dostání jsou i v Česku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).