Menu Zavřít

Štěnata z ilegálních chovů zaplavují Evropu, Česko si s nimi neví rady

5. 7. 2014
Autor: Profimedia.cz

Na padesát tisíc štěnat z ilegálních množíren putuje každoročně z Česka do celé Evropy. S byznysem, kde se za rok protočí téměř 1,5 miliardy korun, si ovšem český právní řád neví rady. Zvířata tak dál přežívají v otřesných podmínkách.

Zdánlivě šlo o banalitu. Německá policie zastavila na dálnici A70 u bavorské obce Werneck kombík s českou značkou, protože mu nesvítilo světlo. Záhy ale policisté přišli na to, že v kufru je namačkáno v bednách osmasedmdesát štěňat. Přesně před rokem to byl první odhalený český případ.

Ukázal se tak nový fenomén, který vykazuje všechny znaky obchodů mafie. Byznys za miliony eur se točí kolem ilegálních množíren psů, překupníků a daňových úniků. Končí u naivních cizinců, kteří si z pohodlí domova vybrali na internetu domácího mazlíčka za zlomek ceny, kterou by zaplatili ve své zemi.

V Česku je podle údajů ochránců zvířat asi stovka ilegálních množíren psů. Ty největší z nich stojí v pohraničí, aby byly co nejblíže koncovým odběratelům. Stejně jako výrobny pervitinu a pěstírny marihuany, jejichž produkce také míří za hranice.

„Odchovat štěně malého plemene za co nejmenší náklady v úděsných podmínkách stojí producenty padesát euro. Za zhruba dvě stě euro je prodají překupníkovi, který je odveze a prodá za tisíc euro. Pořád je to ale polovina ceny, kterou by zákazník zaplatil doma,“ vypočítává Ludmila Pospíšilová z Nadace na ochranu zvířat.

Nezřídka se se psy ale obchoduje i v Česku. Německá televize NDR navštívila tržiště v severočeské Ředhošti. Podle jejích informací se tam dají pořídit štěňata z ilegálních množíren. Cena je velmi nízká. Záběry, které má televize k dispozici, ale ukazují, že prodejci nabízejí dokonce třítýdenní psy – tedy příliš malé na prodej.

Padesát tisíc štěnat ročně

Z Česka putuje za hranice odhadem nejméně padesát tisíc štěňat ročně. Pokud se každé prodá za tisíc eur, jde o obchod v souhrnu za 50 milionů eur, tedy za téměř půl druhé miliardy korun. Nikdo z producentů samozřejmě z tohoto příjmu neplatí daně. A navíc je to v podstatě byznys s nulovým rizikem – žádná zodpovědnost, obrovský zisk, děravé zákony, hrozba minimálního postihu a na konci spokojený zákazník. I když se spokojeností je to mnohdy sporné.

Německá nadace na ochranu zvířat Vier Pfoten sleduje aktivity překupníků v Česku a dalších zemích bývalého komunistického bloku už delší dobu. Díky svému původu se mohli její členové vydávat za potenciální obchodní partnery. Snímky, které nadace Vier Pfoten z Česka přivezla, jsou šokující.

Fenky jsou krmeny hormony, rodí i třikrát za rok. Zvířata žijí ve špatných hygienických podmínkách a trpí nemocemi. To vše se přenáší na štěňata. Nemají očkování ani základní návyky, protože jsou kvůli vysoké poptávce velmi brzy odebrána od matek. Šance, že si zákazník koupí nemocné zvíře, dosahuje devadesáti procent. Za veterinární péči pak utratí daleko více, než kdyby si koupil štěně s průkazem původu. Německé televize už několikrát přinesly reportáže o podvedených zákaznících. Stěžovat si přitom není komu.

Množírna je když...

S odhalením psích mafiánů je to těžké. Většina z nich jsou drobní chovatelé a nikdo jim jejich činnost nemůže zakázat. Velcí producenti zase profitují z toho, že český právní řád nezná pojem „psí množírna“ a nemůže nikoho za hromadnou produkci psů trestat. Jiné už by to bylo s nevyhovujícími podmínkami, ve kterých zvířata žijí.

Není ale nikdo, kdo by si mohl stěžovat. Své haly mají ilegální chovatelé umístěny stranou mimo dosah veřejnosti a koncové zákazníky daleko v cizině schované za hradbou překupníků. Chovatele lze tak nejsnáze postihovat za daňové úniky, případně za falšování dokumentů.

Ilegální chov štěnat v číslech
50 tisíc štěňat putuje ročně z Česka za hranice z množíren.
1 miliarda korun se ročně protočí jen v obchodu se štěňaty směrem z Česka na Západ.
50 eur stojí odchovat štěně v množírně. V Německu je dealeři prodávají podle rasy i za tisíc eur.

Při cestě do zahraničí musejí mít totiž psi doklady a čipy. Převozci musejí prokázat jejich očkování nebo stáří. V mezinárodním počítačovém systému Traces musí být i značka auta, které zvířata převáží, nebo trasa, kudy pojede. Podvodníci mají dva způsoby. Buď jedou úplně načerno s téměř nulovou šancí, že je někdo chytí, nebo svou přepravu oficiálně uvedou, ale vezou zvířata na falešné dokumenty, případně po jiné trase či s jiným autem. Odhalení takových transportů bývá dílem náhody. V minulosti například v Německu havaroval kamion, ze kterého vypadla stovka štěňat.

Celý byznys funguje následovně: množitelé vědí, která plemena jsou zrovna v módě, a podle toho je chovají. Dokážou reagovat i na módní výstřelky přicházející zpravidla po odvysílání úspěšných zvířecích filmů. Štěňata pak prodají překupníkovi, který je odveze do skladu v cizině. Tam je zase prodá on a potřetí se zvíře zpeněží, když si ho vezme nový majitel. Meziskladů může být samozřejmě libovolné množství.

57 psů a dvě desítky koček v jednom autě

Nejlépe se dají odhalit transporty. Případ s českou stopou se stal teprve před pár týdny. Kousek za hranicemi zkontrolovala bavorská policie auto s českou značkou. Ve voze bylo 57 psů a více než dvě desítky koček. Transport mířil přes Německo do Belgie. Dálniční hlídka měla informace, že doklady ke zvířatům jsou padělané. Podezření se ale nepodařilo stoprocentně potvrdit, chyby byly jen v očkování proti vzteklině. Než však policie zvířata zkonfiskovala a odvezla do útulku, dvě štěňata uhynula.

Tuzemská Státní veterinární správa říká, že v tomto případě nešlo o nelegální transport. „Proti postupu německých orgánů jsme se ohradili přímo šéfce německé veterinární služby Karin Schwabenbauerové a bude to i předmětem jednání v Bruselu. Nebylo to poprvé,“ říká mluvčí veterinární správy Josef Duben. Správa si v této souvislosti stěžuje i na šikanování českých řidičů, kterým se už před čtyřmi lety zabýval ministr vnitra Martin Pecina.

Malá skladná plemena

Kromě Německa míří psi zejména do Francie, Velké Británie, Rakouska, Dánska nebo Švýcarska. Část levných štěňat z množíren putuje i na český trh. V tuzemsku, podobně jako v cizině jsou v módě malá plemena – čivavy, maltézští psíci, jack russellové nebo yorkshirové.

 Kdo zásobuje Evropu štěnaty

Ochránci zvířat radí vůbec nereagovat na inzeráty slibující levná „čistokrevná“ štěňata bez průkazu původu. Lidé při nákupu totiž nemají šanci si ani prohlédnout chov. Předání zvířat probíhá na benzinkách, u supermarketů nebo u zastávek.

Na konferenci, která proběhla před pár týdny v českém Senátu, představili zástupci ochránců zvířat legislativní opatření, která by měla situaci v Česku zlepšit. Zejména vyhláška o chovu psů a koček, která se dosud vztahuje jen na registrované chovatele, by měla platit obecně pro všechny. Řídit by se jí tedy museli i provozovatelé psích množíren. Ochránci zvířat také navrhují zřídit centrální evidenci psů a důsledněji nastavit pravidla pro vydávání zvířecích pasů pro cesty do ciziny, aby nebylo možné na jeden pas postupně přepravit více zvířat.


Čtěte také:

Psí hotely a školky v Česku prosperují. Obsazenost a zájem strmě roste

BRAND24

Štěkající miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).