Menu Zavřít

Tusk byl znovu u výslechu. Podle Kaczyńského se má bát

3. 8. 2017
Autor: čtk

Bývalý polský premiér, předseda Evropské rady Donald Tusk dnes vypovídal na prokuratuře ve Varšavě ohledně letecké katastrofy u Smolenska, kde v dubnu 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí. Prokuraturu, kam byl předvolán jako svědek, opustil po více než osmi hodinách. "Má se čeho bát," prohlásil na Tuskovu adresu bratr mrtvého prezidenta, předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

Při odchodu ze sídla prokuratury čekal na Tuska dav, který skandoval „Donald Tusk!“ a přál politikovi „Sto let!“. Tusk poděkoval za podporu a ujistil, že má čisté svědomí: „Nemám se čeho bát a Kaczyński mě nezastraší.“ Prokurátorům podle svých slov nic nevyčítá, ale nepochybuje, že justice má nynějším polským vládcům posloužit „jako nástroj proti soupeřům, opozici či lidem, které nemají rádi - a obávám se, že do této skupiny patřím“.

Expremiér je vyslýchán na prokuratuře již podruhé, tentokráte se má výslech týkat pochybení při pitvách obětí smolenské katastrofy; dodatečně se totiž přišlo na záměnu těl v rakvích.

„Rodinám zakázali otvírat rakve a k tomu musely být nějaké důvody. A důvodem bylo, že se báli skandálu, protože by zatížil polsko-ruské vztahy. Udržování dobrých vztahů za každou cenu - navzdory tak strašlivé události - mělo posloužit k tomu, aby se Donald Tusk stal někým velmi důležitým v EU,“ tvrdil Kaczyński a dodal, že případný konflikt s Ruskem by Tuskovi zmařil šance na získání nejdůležitějšího křesla v unii, ze kterého ovšem „Polsko naprosto nic nemá“, a tak jde jen o „projev úplné privatizace politiky“.


Ježíš je v Polsku králem. Státní firmy se obrací k Panně Marii

Socha Ježíše krále ve městě Swiebodzin. Jedná se o nejvyšší sochu Ježíše Krista na světě.


Kaczyński zároveň prohlásil, že varoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, že „s Donaldem Tuskem to může dopadnout různě“, ale „nevzala to na vědomí“.

Tusk podstoupil osmihodinový výslech na prokuratuře již 19. dubna. Ani tehdy nevypovídal jako podezřelý, pouze jako svědek. Nicméně mnozí jeho předvolání k výslechu považovali za součást očividné snahy polské vlády a šéfa PiS Kaczyńského zdiskreditovat Tuska jako politického soupeře spojováním s různými skandály.


Polská policie prý špehuje demonstranty a opozici. Čtěte více

 Demonstrace v Polsku probíhají již několik měsíců


Prokuratura je v Polsku podřízena ministru spravedlnosti, který plní roli generálního prokurátora.

BRAND24

Předvolání k výslechu přišlo záhy po zvolení Tuska šéfem Evropské rady, kterému se Kaczyński usilovně, ale marně snažil zabránit, mimo jiné při návštěvě Merkelové ve Varšavě. Na summitu EU proti prodloužení Tuskova mandátu nakonec osamoceně protestovala pouze polská premiérka Beata Szydlová; v tomto případě nechal Varšavu na holičkách i maďarský premiér Viktor Orbán.

Čtěte také:

Odškodnění za zničenou Varšavu nebude. Německo odmítá Kaczyńskiho požadavek

Brusel vůči Varšavě zahájil proceduru kvůli spornému zákonu

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).