Menu Zavřít

Sýrie chystá další chemický útok, tvrdí USA. Rusko prý o ničem neví

27. 6. 2017
Autor: čtk/ap

Spojené státy mají informace o chystaném dalším chemickém útoku v Sýrii a varovaly syrského prezidenta Bašára Asada před takovým činem. Informaci o přípravě útoku jako první zveřejnil Bílý dům, po něm také Pentagon. Moskva dnes uvedla, že o chystané chemické operaci žádné informace nemá. Asad dnes navštívil vojenskou základnu Hmímím na západě Sýrie, odkud spojenecké Rusko vede letecké operace v Sýrii.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že Asad chystá další velký chemický útok podobný tomu z počátku dubna v syrském městě Chán Šajchún. Syrský režim tehdy použití chemických zbraní popřel s tím, že jeho nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.

Spojené státy zaznamenaly „potenciální přípravy“ dalšího chemického útoku, který by mohly vyústit v „masovou vraždu civilistů, včetně nevinných dětí“, stojí v prohlášení Bílého domu. Přípravy se podle něj podobají těm z doby před útokem v Chán Šajchúnu, při němž letos 4. dubna zemřelo přes osm desítek lidí a stovky dalších utrpěly zranění.

Informaci později potvrdil také mluvčí Pentagonu Jeff Davis. USA podle něj mají informaci o aktivní přípravě útoku na letecké základně Šajrát. Právě na ni USA provedly odvetnou akci za útok v Chán Šajchúnu. „Zapojeno je konkrétní letadlo v konkrétním hangáru a o obou víme, že jsou využívány v souvislosti s chemickými zbraněmi,“ řekl Davis.


Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

 Sergey Lavrov a Donald Trump v Bílém domě


Rusko, které je v syrské občanské válce Asadovým spojencem, uvedlo, že o žádném chystaném chemickém útoku neví. „Pokud by kolegové z tajných služeb a ministerstva obrany takové informace měli, jistě by se o ně s námi podělili,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov agentuře TASS.

Asad ale právě dnes vůbec poprvé zavítal do Hmímímu a na sociálních sítích se objevily jeho fotografie z kokpitu ruského vojenského letadla. Prezidenta doprovázel náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov. Podle syrských sdělovacích prostředků Asad v minulých dnech objížděl místa severně od Damašku a vůbec poprvé od začátku občanského konfliktu byl ve městě Hamá. S manželkou Asmou i s dětmi v provincii Hamá navštívili zraněné vojáky.

Bílý dům dnes Asada a jeho armádu varoval, že „zaplatí vysokou cenu“, pokud skutečně provedou chemický útok. Mluvčí Peskov označil takové výhrůžky „syrskému legitimnímu vůdci za nepřijatelné“.

Spojené státy v dubnu v reakci na útok v Chán Šajchúnu ostřelovaly na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu. Rusko to tehdy stejně jako Írán a Sýrie označilo za „akt agrese, který hrubě porušuje mezinárodní právo a chartu OSN“.

USA ostřelování základny u Homsu zdůvodnily tím, že právě odtud startovala letadla syrské armády, která podle Washingtonu provedla chemický útok na Chán Šajchún. Podle investigativního novináře Seymoura Hershe Trump tehdy vydal pokyn k bombardování základny, i když měl informaci od amerických tajných služeb, že neexistuje důkaz o použití chemických zbraní syrským režimem v Chán Šajchúnu.


Přečtěte si esej o možné budoucnosti Sýrie:

Isláme, stát!

 Islámský stát - kresba


Novinář Hersh v nedělním vydání listu Die Welt rovněž tvrdí, že Washington o útoku na Chán Šajchún věděl předem. Podle Hershe dostala CIA předem informaci od Ruska, že syrský režim chystá nálet na důležitou tajnou schůzku džihádistů v Chán Šajchúnu. Hersh, který se odvolává na zdroje z vedení americké armády, ve svém článku uvedl, že syrský nálet byl proveden konvenční bombou dodanou Ruskem.

Jen pár hodin po náletu na Chán Šajchún začaly západní země, včetně USA, vydávat prohlášení odsuzující syrský režim za útok chemickými zbraněmi. Přitom místo útoku podle Hershe dodnes neprozkoumali mezinárodní vyšetřovatelé.

BRAND24

Krátce po náletu na Chán Šajchún organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že oběti vykazovaly příznaky zasažení nejméně dvěma různými chemickými látkami, z nichž jedna mohla být sarin a druhá chlor. Podle novináře Hershe i tato skutečnost ukazuje na to, že syrský režim neshodil na město sarinovou bombu, ale zasáhl místo, kde byly uskladněny různé chemické látky.

USA a Francie sladí reakci
Spojené státy a Francie jsou připraveny sladit svou reakci na případný chemický útok v Sýrii. Obě země v těchto dnech varovaly, že pokud by k takovému útoku v této blízkovýchodní zemi došlo, neobešlo by se to bez jejich vojenské odezvy. Na „potřebě pracovat na společné reakci“ se shodli francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho americký protějšek Donald Trump v dnešním telefonickém rozhovoru.

Přečtěte si také:

Rusko odložilo staré spory. Je připraveno spolupracovat s američany v Sýrii

Chemický útok v Sýrii se bude vyšetřovat. OPCW odmítla návrh Ruska i Íránu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).