Menu Zavřít

Starostou Prahy 11 se stal dosavadní místostarosta, „vymazlený kandidát“, Jirava

19. 1. 2017
Autor: ANO

Novým starostou Prahy 11 se stal dosavadní místostarosta Petr Jirava (ANO 2011). Ve funkci nahradil Jiřího Štylera z Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11). Rozhodli o tom ve čtvrtek zastupitelé. Dostal 24 hlasů v 45členném zastupitelstvu. Volbě předcházela dlouhá a místy bouřlivá diskuse. Vedení radnice a Jiravu kritizovala opoziční HPP 11. Štyler jej označil za „vymazleného kandidáta“.

Praha 11 zahrnuje zejména Jižní Město, žije zde více než 80 tisíc obyvatel. Zastupitelé rovněž zvolili místostarosty Petra Lukeše (bezp.) a Oldřicha Balíka (ANO), kteří dostali 25 a 24 hlasů.

Sedmašedesátiletý Jirava je starostou již potřetí. Štyler byl odvolán loni v polovině listopadu. Po volbách v roce 2014 vládla v této městské části koalice HPP 11, ANO a TOP 09, ta se rozpadla. Nyní jsou v radě zástupci ANO, TOP 09 a dva nezávislí, koaliční smlouvu ale podepsánu nemají, pouze dokument nazvaný 11 bodů pro Prahu 11, v kterém zástupci vyjmenovali cíle rady.

Jirava byl poprvé starostou v 90. letech, kdy byl členem ODS. S ní se poté rozešel, založil Sdružení nezávislých kandidátů a městskou část vedl další čtyřleté volební období.

Volbě předcházela dlouhá a místy bouřlivá diskuse. Vedení radnice a Jiravu kritizovala opoziční HPP 11. Štyler jej označil za „vymazleného kandidáta“. Řekl, že byl starostou v době, kdy se například cena přestavby školky na dnešní Centrum Zahrada vyšplhala z původních asi 27 milionů na 80 milionů korun.

Jiravu a ANO kritizoval zastupitel Marian Murčo (bezp.), který za hnutí v roce 2014 kandidoval. „Slibovali jsme změnit politiku, po dvou letech se dozvídáme, že jsme lidem lhali. Pan Jirava bude starosta, který byl zvolen politickým obchodem s bývalou garniturou,“ řekl. Zastupitelka Šárka Zdeňková (HPP 11) uvedla, že HPP 11 se volby nezúčastní. „Jeho (Jiravu) tak budou mimo jiné volit trestně stíhaní, obvinění, jeden odsouzený a komunisté. Pan Jirava se spojuje s takovými lidmi,“ řekla. Narážela na to, že policie prošetřuje řadu zastupitelů kvůli prodejům pozemků v minulosti.

BRAND24

Roční krize

Ve vyostřené diskusi bývalý starosta Dalibor Mlejnský (JM-ND, dříve ODS) vyzval k dodržování presumpce neviny. Svá slova směřoval ke Zdeňkové. Mlejnského policie rovněž prošetřuje. Jiravy se zastal i Petr Sýkora (JM-ND). „Stíhaný nejsem a nemám rád koblihy, přesto budu volit vymazleného pana Jiravu,“ řekl.

Krize v koalici HPP 11, TOP 09 a ANO začala asi před rokem. V 45členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů. Rozpadla se poté, co byl z rady loni v březnu odvolán hlasy koalice i opozice nynější senátor Ladislav Kos (HPP 11) a Zdeňková. Loni v prosinci byl do rady zvolen Jan Frey (do té doby HPP 11). V pozměněné radě zůstal z původních členů zvolených za HPP 11 ještě Petr Lukeš (bezp.).

Další zprávy z Prahy 11:

Hnutí pro Prahu 11 vyzvalo vedení radnice k rezignaci

TOP 09 a ANO v Praze 11 vyzvali k rezignaci starostu Štylera

Válková v senátních volbách neuspěla. Na Praze 11 ji porazil Kos


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).