Menu Zavřít

Tweet z jiné dimenze: Melania Trumpová chválí Saúdy za podporu žen

22. 5. 2017
Autor: ČTK

Tweetování má americký prezidentský pár v oblibě. Často ale naráží na neschopnost vidět věci v kontextu. Tentokrát zaujala manželka Donalda Trumpa Melania. Zveřejnila fotografii s ženami v Saúdské Arábii, jež pracují pro americký konglomerát General Electric. Podle ní bylo dosaženo velkého pokroku v tom, že ženy v arabském království získávají větší práva. Realita je ovšem taková, že bez souhlasu manžela nemohou požádat například o cestovní pas nebo nemohou řídit auto.

Pokud jste vysoce postavená osoba ve veřejné funkci nebo jeho příbuzný, měli byste si dávat pozor, co na sociálních sítích zveřejňujete.

Vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpu na Twitteru jsou legendární a velkou pozornost nyní vzbudily tweety i jeho ženy Melanie. Během oficiální návštěvy Saúdské Arábie se na twitterovém účtu pochlubila tím, že zavítala do zákaznického centra General Electric (GE) v Rijádu, jež zaměstnává výhradně ženy.

Ocenila posílení postavení žen v zemi, jež je vyhlášená tím, že jejich práva výrazně omezuje. Dvěma stovkám žen zaměstnaným u GE pak vysvětlovala, jak je těžké najít rovnováhu mezi její rolí první dámy a matky, uvedla agentura Reuters.

Zahalené ženy se také s manželkou amerického prezidenta fotily na své chytré telefony. Později Melanie Trumpová tweetovala, jak si užívala setkání se ženami, které tvrdě pracují v GE. „Byl učiněn velký pokrok v posílení práv žen,“ zdůraznila.

Čtenáři neznalému poměrů v Saúdské Arábii by se mohlo zdát, že dodržování a posilování práv žen je v zemi na vzestupu. Přitom ženy nemohou v arabském království samy řídit automobil, pokud chtějí cestovní pas, potřebují souhlas manžela. Muži také rozhodují o jejich sňatku i rozvodu, připomenul server Mashable.

Agentura Reuters dodala, že ženy v Saúdské Arábii musí nosit na veřejnosti abáju, tedy volné černé šaty, které zahalují celé tělo. Doplněny jsou hidžábem, šátkem, který zahaluje vlasy. Některé z žen nosí i nikáb, jenž zahaluje i obličej. Melania Trumpová měla na setkání khaki šaty sahající ke kolenům. To si ale může dovolit pouze zahraniční návštěva.

Země je známa jako stát s největší segregací mezi pohlavími. Ženy žádají o povolení cestovat, studovat i k některým zdravotním zákrokům, připomenul reportér agentury Reuters.

První dáma Spojených států si celkově návštěvu Rijádu velmi pochvalovala, během dvoudenního pobytu potkala „skvělé ženy a děti“.

Jak je nahlíženo na ženy v Saúdské Arábii, dokládá i to, že loni lidé v Paříži bojkotovali řetězec Starbucks poté, co vyšlo najevo, že barista pobočky v Rijádu odmítl obsloužit ženu kvůli jejímu pohlaví. O kávu si měla říci jinému muži (nejlépe svému řidiči), aby ji za ní objednal.

Jiná dimenze

„V tomto kontextu působí tweety Melanie méně progresivně v souvislosti podpory práv žen a spíše jako zprávy z jiné dimenze,“ napsal Mashable s tím, že by první dáma Ameriky měla svůj vliv na případnou změnu poměrů vyjádřit jiným způsobem než předstíráním, že rozsah práv žen je v zemi v pořádku.

Během své první zahraniční cesty americký prezident s režimem krále Salmana uzavřel zbrojní a hospodářské dohody ve výši 400 miliard dolarů (asi 9 miliard korun).

Trump zaujal také návštěvou globálního centra pro boj s islamismem, kde si sáhl na maketu Země společně s králem Salmanem a egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. Dnes americký prezidentský pár pokračuje návštěvou Izraele.

BRAND24

Související články:

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard

Trump na arabském summitu zkritizoval Írán

Trump prý řekl Rusům, že vyhazovem šílence Comeyho uvolnil tlaky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).