Menu Zavřít

Trump je choromyslný, reaguje Kim. Vůči USA chystá nejtvrdší odvetu

22. 9. 2017
Autor: čtk

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zareagoval na projev Donalda Trumpa v OSN prohlášením, v němž označil amerického prezidenta za choromyslného. Spojeným státům pohrozil nejtvrdšími protiopatřeními v historii. Podle Japonska možná KLDR chystá test s jadernou hlavicí.

Trumpův projev plně ospravedlňuje pokračování jaderného programu KLDR, dodal vůdce podle oficiální agentury KCNA. Severokorejský ministr zahraničí uvedl, že jeho země by mohla provést dosud největší jaderný test v Pacifiku.

Šéf Bílého domu, který vůči severokorejskému diktátorovi používá velmi rázná slova, v úterním projevu před Valným shromážděním OSN označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

Kim dnes na jeho výroky reagoval nezvykle obsáhlým prohlášením. „Jeho poznámky…mě přesvědčily, spíše než aby mě zastrašily či zastavily, že cesta, kterou jsem vybral, je správná a je cestou, po které musím jít až do konce,“ uvedl Kim v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

V rámci boje za „důstojnost a čest“ svého národa hodlá prý Kim zajistit, aby „muž disponující výsadou nejvyššího velení USA za svou řeč draze zaplatil“.


Přečtěte si, o čem mluvil v OSN Trump:

Zničíme KLDR, pohrozil Trump v OSN. Poděkoval Číně a Rusku

 Americký prezident Donald Trump před svým projevem před Valným shromážděním OSN


Severní Korea 3. září oznámila, že uskutečnila svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Rada bezpečnosti OSN v reakci na tuto zkoušku schválila minulý týden přísnější sankce vůči KLDR.

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v New Yorku Kimova slova na novinářský dotaz doplnil vyjádřením, že by země brzy mohla v Pacifiku provést dosud nejsilnější test vodíkové bomby. Podle jihokorejské agentury Jonhap však dodal, že přesné plány vůdce mu nejsou známy. Očekávaný projev šéfa diplomacie KLDR se v OSN uskuteční dnes.

BRAND24

Trump ve čtvrtek stupňoval tlak na Pchjongjang a sdělil, že vydal nařízení umožňující vystavit sankcím osoby a firmy obchodujícím s KLDR a banky financující a umožňující obchod se Severní Koreou. Do bankovních postihů se podle něho zapojí rovněž Peking, klíčový obchodní partner KLDR.

Japonsko: KLDR možná chystá jaderný test
 Japonský ministr obrany Icunori Onodera Severní Korea možná připravuje test rakety s jadernou hlavicí, která přeletí Japonsko, prohlásil dnes japonský ministr obrany Icunori Onodera.

Onodera se domnívá, že Severní Korea může provést zkoušku rakety středního doletu nebo mezikontinentální balistické rakety s jadernou hlavicí, vzhledem k pokrokům v raketovém a nukleárním zbrojním programu KLDR v poslední době. „Nemůžeme přitom vyloučit, že tato střela přeletí nad naší zemí,“ dodal Onodera.

Vipin Narang, expert na jaderné strategie působící na americkém Massachusettském technickém institutu, řekl, že takový test by mohl představovat nebezpečí pro lodní a leteckou dopravu, i kdyby Pchjongjang vyhlásil v oblasti zónu bez leteckého a námořního provozu.

„A pokud by test nešel podle plánu, mohlo by se ocitnout v ohrožení také místní obyvatelstvo. Mluvíme tady o nasazení skutečné jaderné hlavice na raketu, která byla v minulosti testována jen několikrát,“ upozornil Narang.

Dále čtěte:

Zeman zkritizoval Trumpův proslov v OSN. V listopadu poletí za Putinem do Soči

Američané zahájí finanční blokádu KLDR. Připojí se i Čína

Raketové motory do KLDR? My nic, tvrdí Kyjev - ale nepřímých důkazů přibývá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).