Menu Zavřít

Peking pohrozil Trumpovi odvetou: na obchodní válku doplatí Boeing

19. 1. 2017
Autor: CC BY-NC 2.0: Andrew W. Sieber via Flickr

Vlivný čínský státní deník Global Times znovu varoval, že by se americký výrobce letadel Boeing a americké zemědělské výrobky mohly stát terčem odvety, pokud nový americký prezident Donald Trump zahájí obchodní válku s Čínou.

Trump, který nastoupí do úřadu v pátek, opakovaně odsoudil čínské obchodní praktiky, pohrozil, že zvýší clo na čínské zboží a označí Peking za manipulátora s měnou, což by otevřelo prostor pro uvalení sankcí na Čínu.

Americký miliardář Wilbur Ross, který je Trumpovým kandidátem na ministra obchodu, ve středu při slyšení před senátním výborem pro obchod, vědu a dopravu ostře kritizoval Čínu, která se podle něj nejvíc ze všech velkých světových ekonomik uchyluje k protekcionismu. O volném obchodu podle něj Peking víc mluví, než ho uplatňuje. Ross řekl, že se bude snažit najít nové způsoby, jak proti tomu bojovat.

Čínský list Global Times v dnešním úvodníku napsal, že USA mají silnější ekonomiku, takže Čína může v případě obchodní války mezi oběma mocnostmi víc trpět, rozhodně se ale nevzdá bez boje. „Existuje několik případů v moderní historii, kdy v obchodní válce jedna strana prohrála, většinou takové konflikty ale skončily kompromisem. Jak by si mohl Trumpův tým myslet, že se Čína vzdá, aniž by přijala odvetná opatření?“ píše se v úvodníku. „Arogantní Trumpův tým podcenil čínskou schopnost odvety. Čína je hlavním kupcem americké bavlny, pšenice, bobů a letounů Boeing,“ konstatoval deník bez dalšího upřesnění.


Jaká odvetná opatření Čína chystá? Čtěte více:

Bude to oko za oko, varuje Trumpa před obchodní válkou Čína

Většina obchodní výměny mezi USA a EU probíhá díky kontejnerovým lodím


Čínská pobočka firmy Boeing odmítla tato vyjádření komentovat. Podle agentury Reuters Boeing předpokládá, že Čína bude v příštích 20 letech potřebovat 6800 nových dopravních letadel v ceně jednoho bilionu dolarů.

Deník Global Times, sesterský list oficiálních novin komunistické strany Žen-min ž'-pao (Lidový deník), je známý svým silně vlasteneckým tónem, jeho úvodníky ale podle agentury Reuters nereprezentují vládní politiku.

Čínská vláda uvedla, že Peking a Washington dokážou vyřešit své obchodní spory prostřednictvím dialogu. „Domnívám se, že Čína a Spojené státy dokážou vyřešit jakékoli spory prostřednictvím jednání… Obě strany těží ze vzájemné spolupráce a konflikt by obě strany poškodil,“ řekl mluvčí čínského ministerstva obchodu Sun Ťi-wen.

BRAND24

List Global Times již v listopadu varoval, že Čína by mohla nahradit zakázky pro Boeing evropskými zakázkami, zakázat nákup amerických obilnin a sojových bobů a „vytlačit“ telefony firmy Apple ze země, pokud bude Trump dělat Číně problémy.

Dále čtěte:

Začíná Trump couvat? Z jeho webu mizí kontroverzní návrhy

Snad se Trumpovy názory změní, doufá Albrightová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).