Menu Zavřít

O2 a T-Mobile vyšetřuje kvůli sdílené síti Evropská komise

25. 10. 2016
Autor: Jan Sedlák

Evropská komise začala vyšetřovat dohodu o sdílení mobilních sítí mezi českými operátory O2 Czech Republic a T-Mobile Czech Republic. Antimonopolní orgán EU prozkoumá, zda spolupráce neomezuje hospodářskou soutěž a nepoškozuje inovaci.

„Dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v České republice pokrývá celou oblast mobilních technologií a převážnou většinu území. Musíme zajistit, že nebude omezovat hospodářskou soutěž v oblasti infrastruktury ani inovací,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Komise obdržela stížnost Vodafonu, podle níž je spolupráce firem O2 a T-Mobile v rozporu s antimonopolními pravidly EU. Vestagerová upozornila, že dohody o sdílení sítí mohou zvýšit efektivitu služeb a umožnit rozšíření sítí do nepokrytých oblastí. „Avšak za určitých okolností může sdílení sítí rovněž omezit hospodářskou soutěž na trhu,“ dodala.¨

Vodafone podle generálního ředitele Baleše Šarmy myšlenku sdílení sítí rozhodně podporuje, ale současně je přesvědčen, že specifická situace na českém trhu, především tržní postavení T-Mobile a O2 CZ/CETIN a způsob sdílení jejich sítí v Česku, poškozuje konkurenci, zpomaluje inovace a může zvýšit ceny služeb pro zákazníky.

„S Evropskou komisí úzce v dané věci spolupracujeme. Jsme přesvědčeni, že spolupráce v oblasti sdílení sítí neomezuje hospodářskou soutěž ani inovace, naopak přináší výhody koncovým zákazníkům,“ reagovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

O2 se zvýšil čistý zisk o osm procent. Čtěte více:

Zisk O2 vzrostl na čtyři miliardy. Firmě stále přibývají zákazníci

 O2 svoje ambice nekomunikuje, je ale jasné, že pevné linky jsou jen doplňkem jeho služeb

Sdílení sítí je podle mluvčí O2 Lucie Pecháčkové celoevropským trendem, což potvrzují obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či ve Francii. „Vedle lepšího pokrytí nejrychlejším internetem přináší tato spolupráce úspory, které umožňují další investice do nabízených služeb a má také pozitivní dopad na životní prostředí. O2 si nicméně i nadále zachovává rozhodující síťovou infrastrukturu, která určuje kvalitu a podobu výsledné služby, a udržuje si samozřejmě i zcela nezávislou obchodní strategii,“ dodala.

T-Mobile Czech Republic je součástí německé telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. Majoritním vlastníkem O2 Czech Republic je investiční skupina PPF Petra Kellnera.

O2 a T-Mobile jsou hlavními telekomunikačními operátory v České republice. Společně obsluhují přibližně tři čtvrtiny českého maloobchodního trhu s mobilními telekomunikačními službami. Mobilní infrastrukturu O2 má na starosti společnost CETIN, která rovněž patří do skupiny PPF.

Spolupráce na sdílení sítí mezi O2/CETIN a T-Mobile byla zahájena v roce 2011 a od té doby se prohlubuje. V současnosti pokrývá všechny generace mobilních technologií a celé území České republiky s výjimkou Prahy a Brna, upozorňuje EK.


Čtěte také:

BRAND24

Operátor O2 dostal pokutu 4,5 milionu

O2 pod palbou, firmu kvůli změnám podmínek tarifů žaluje dTest


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).