Menu Zavřít

Zisk O2 vzrostl na čtyři miliardy. Firmě stále přibývají zákazníci

25. 10. 2016
Autor: Repro Strategie (Hynek Glos)

Operátor O2 zvýšil od ledna do konce září čistý zisk o osm procent na čtyři miliardy korun. Konsolidované výnosy 27,8 miliardy korun byly na úrovni loňského roku. Za celý letošní rok firma očekává čistý zisk mezi 5,1 a 5,4 miliardy korun.

O2 také potvrdila svoji dividendovou politiku a plánuje navrhnout výplatu 90 procent až 110 procent z letošního čistého zisku. Nad rámec výplaty dividendy hodlá představenstvo navrhnout akcionářům rozdělení části emisního ážia ve výši čtyř korun na akcii. Nejde o jednorázovou výplatu, ale o udržitelný způsob postupné výplaty celého emisního ážia v aktuální výši 36 korun na akcii.

I přes pokračující konkurenční tlak zejména v segmentu firemních zákazníků a státní správy, a od května též negativní dopad nové regulace roamingu, se O2 podle generálního ředitele Tomáše Budníka podařilo udržet výnosy na úrovni loňského roku a mírně zvýšit provozní zisk. Hlavními růstovými oblastmi nadále zůstávají digitální televize O2 TV a mobilní data.

Celkový počet mobilních zákazníků se zvýšil o 11 tisíc na 4,921 milionu, z toho počet klientů smluvních služeb vzrostl o 2,5 procenta na 3,33 milionu. Díky rozvoji vysokorychlostní mobilní sítě a nabídce tarifů s navýšeným množstvím dat vzrostl meziročně datový provoz o více než 80 procent. Počet zákazníků, kteří využívají internet v mobilu, vzrostl o 15 procent na 1,74 milionu. Podíl chytrých telefonů v síti vzrostl na 55 procent. Výnosy z mobilního segmentu stagnovaly na 14,3 miliardy korun.

Loajalita zákazníků roste

Počet uživatelů O2 TV, která funguje na pevné lince od O2 i na internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele, vzrostl o 12 procent na 220 tisíc. Počet internetových přípojek xDSL klesl o tři procenta na 774 tisíc. Z toho rychlejší VDSL má k dispozici 60 procent domácností. Na nové tarify nabízející neomezené volání do všech mobilních i pevných sítí po celé ČR z pevné linky, které společnost představila v lednu 2016, přešly už téměř všechny domácnosti a podnikatelé. Provozní výnosy z pevných linek přestaly klesat a meziročně se zvýšily o 0,5 procenta na 8,6 miliardy korun.

„Jsem rád, že loajalita našich zákazníků nadále roste. Nové služby, které jsme v posledním roce nabídli, si oblíbili a využívají je stále více. S novým tarifem pro neomezené volání z pevných linek do všech sítí volají o 40 procent více,“ uvedl Budník.

Slovenská dceřiná firma zvýšila počet mobilních klientů o pět procent na 1,865 milionu. Provozní výnosy stouply o půl procenta na 4,93 miliardy korun. Provozní zisk klesl o tři procenta na 1,69 miliardy zejména kvůli investicím do rozvoje podnikání v korporátním segmentu.

„Tlak na pokles roamingových poplatků totiž kupodivu nepřinesl pokles, ale povzbudil aktivitu zákazníků a čtvrtletní výnosy mohly posílit meziročně o dvě procenta a dát základ růstu zisků. Dělo se tak při jinak přetrvávajících trendech poklesu počtu pevných linek, nicméně s menším tempem,“ komentoval výsledky ekonom Petr Hlinomaz.

Podle Milana Vaníčka z J&T má hlavně stabilizace na úrovni tržeb velkou váhu. „Jelikož výhled společnosti znamená meziroční růst na čistém zisku, tak očekáváme, že běžná dividenda bude nejméně stejná jako z minulého roku, tedy 16 Kč. Připočteme-li k tomu dodatečné čtyři koruny na akcii z emisního ážia, tak za současných cen 228,5 korun by to znamenalo hrubý dividendový výnos 8,75 procenta,“ dodal.


Dále čtěte:

BRAND24

Operátor O2 dostal pokutu 4,5 milionu

O2 zvýšila zisk o desetinu, mobilních zákazníků ale ubylo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).