Menu Zavřít

Nápor běženců nese Itálie, na balkánské trase je klid

12. 4. 2017
Autor: čtk/ap

V průběhu března se proti předchozímu měsíci mírně zvýšil počet nelegálních přechodů hranic, které zjistila evropská pohraniční agentura Frontex na třech hlavních migračních cestách do Evropy. K nárůstu došlo zvláště v Itálii, která zůstává hlavní vstupní branou běženců na evropský kontinent. Celkově však za první čtvrtletí poklesl počet nelegálních cest přes hranice o 70 procent proti stejnému období loňského roku.

Z celkových téměř 13 tisíc lidí pokoušejících se během března nelegálně překročit evropské hranice jich bylo 10 800 v Itálii, která čelí z evropských zemí nejsilnějšímu migračnímu tlaku. Nejvíce migrantů sem přišlo z Bangladéše, Nigérie a Guineje. Italské úřady mají v souvislosti s příznivějším počasím více práce, neboť v únoru přišlo 9000 a v lednu 4400 lidí. Proti prvnímu čtvrtletí loňska je to více než třicetiprocentní nárůst.

Další dva regiony naopak zaznamenávají výrazný meziroční pokles. Do Řecka podle Frontexu v březnu nelegálně přibylo 1690 lidí, což je sice o polovinu více proti únoru, ale jen šest procent počtu z loňského roku, kdy začala platit dohoda o vracení migrantů mezi EU a Tureckem.

Z této dohody profitují rovněž západobalkánské země, na jejichž území se v březnu dostalo nelegálně 380 lidí, což je sedm procent loňského počtu.


V Německu vyzývá kancléřka Merkelová migranty, aby osídlili venkov.

Čtěte zde.

Migranti


Bezpečnostní složky jihoevropských zemí se i v těchto dnech potýkají s nebezpečnými plavbami přetížených člunů přes Středozemní moře. Podle dnešního vyjádření mluvčí španělské pobřežní stráže zahynuli v úterý nejméně dva lidé včetně jednoho dítěte poté, co se nedaleko španělských vod převrátil člun převážející africké migranty. Španělské pobřežní stráži se podařilo 29 dalších lidí zachránit a nejméně po jednom člověku se stále pátrá.

K neštěstí došlo v úterý poblíž španělského ostrůvku Alborán nacházejícího se přibližně na polovině více než stokilometrové cesty mezi Marokem a jihoevropskou zemí. Příslušníci španělského námořnictva vytáhli z vody mrtvou desetiletou dívku; další žena zemřela krátce poté, co ji objevili. Nyní pokračují v pátrání po posledním člověku, který podle mluvčí dosud nebyl nalezen. Dalších 29 účastníků plavby neštěstí přežilo. Není jasné, jaký byl přesný počet osob v plavidle, která často vyrážejí na cestu do Evropy výrazně přetížena.

Člun patrně vyplul z marockého pobřeží, státní příslušnost migrantů však nebyla zveřejněna.

BRAND24

Větší část běženců, kteří se pokoušejí dostat z Afriky přes Středozemní moře, míří spíše na italské ostrovy, v jejichž okolí letos zachránila pobřežní stráž už přes tisíc imigrantů. Několik stovek dalších přitom utonulo. V blízkosti španělských břehů je těchto případů výrazně méně.

Čtěte dále:

Sobotka: Nevládní organizace dostaly loni na pomoc migrantům necelých 45 milionů

Rakouský ministr: Vystupme z programu přerozdělování uprchlíků

Migrace a terorismus: podle Čechů hlavní problémy EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).