Menu Zavřít

Sobotka: Nevládní organizace dostaly loni na pomoc migrantům necelých 45 milionů

27. 3. 2017
Autor: čtk

Na pomoc imigrantům loni dostaly nevládní organizace ze státního rozpočtu celkem zhruba 44,5 milionu korun. Částka se meziročně přibližně zdvojnásobila, podobně tomu bylo mezi léty 2014 a 2015. Vyplývá to z odpovědi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na písemnou interpelaci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který se ptal také na účelnost vynakládání peněz. Obává se toho, aby, jak napsal, neskončily u podvodníků.

„Stát, potažmo vláda, respektive ministerstva, která rozdělují finanční prostředky mezi tyto organizace, musí být garantem efektivního vynakládání veřejných financí a musí udělat pořádek v takzvané černé díře nestátních neziskových organizací,“ uvedl předseda KSČM.

Ohledně migrace a humanitární pomoci spolupracuje ministerstvo vnitra s nevládními neziskovými organizacemi například v záležitostech integrace cizinců, zajišťování služeb v azylových a zajišťovacích zařízeních a asistence při přesídlování krajanů, sdělil premiér. Nástrojů pro kontrolu využívání peněz, které dostávají neziskové organizace, má stát podle Sobotkova názoru dostatek.

Loni stát dal podle premiérovy odpovědi například 19,5 milionu korun na integraci cizinců z jiných zemí než z EU, kteří v Česku žijí legálně. Částka meziročně vzrostla o sem milionů. Zhruba 14 milionů putovalo zcela nově na individuální integraci lidí, kteří v Česku získali azyl.


Z migrační krize dále čtěte:

Rakouský ministr: Vystupme z programu přerozdělování uprchlíků

Od optimismu k rozčarování. Uprchlíků v Německu pracuje jen 17 procent

Přerozdělování vázne. Za rok a půl se přesunulo jen 15 tisíc uprchlíků

Žadatelů o azyl v EU loni lehce ubylo. Nejvíce o něj usilují Syřané

Uprchlíci z Eritreje na nádraží v německém Rosenheimu


Například u Organizace pro pomoc uprchlíkům tvoří státní dotace menšinu příjmů. Předloni podle výroční zprávy vykázala organizace příjmy 18,7 milionu korun, z nichž od státu byly tři miliony. Zhruba 9,8 milionu získala organizace ze zahraničních zdrojů, dalčích 2,9 milionu od krajů, obcí a nadací a přibližně 2,6 milionu korun z darů.

BRAND24

Filip soudí, že existují organizace prospěšné i „naprosto neužitečné“. Některé podle něho dokážou využít pro získání peněz také vlivu na mediální scéně. „Myslím tím i určitý způsob nátlaku, v nejhorším případě vydírání,“ napsal šéf komunistů.

Ministerstva podle Sobotky spolupracují s neziskovými organizacemi na základě smluv uzavřených v rámci veřejných zakázek nebo prostřednictvím dotačních titulů. V obou případech mají úřady dostatek možností stanovit taková pravidla, aby byly peníze vynakládány účelně a naplnily daný cíl, napsal. Organizace navíc musí své aktivity vyúčtovat. Vedle vnitřních prověrek jsou možné i kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu nebo finančních úřadů, dodal Sobotka.
Protože Filip nebyl s premiérovou odpovědí spokojený, interpelaci budou poslanci probírat na plénu.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).