Menu Zavřít

Rakouský ministr: Vystupme z programu přerozdělování uprchlíků

27. 3. 2017
Autor: čtk

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil navrhl, aby Rakousko vystoupilo z programu Evropské unie na přerozdělování uprchlíků. S návrhem sociálnědemokratického ministra už vyslovili souhlas i koaliční lidovci. Rozhodnout by o něm tak vláda mohla již v úterý. Lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka krátce před Doskozilovým návrhem oznámil, že Rakousko začne s přesidlováním uprchlíků z Itálie.

Podle Doskozila je nutné z programu EU vystoupit proto, že Rakousko vzhledem k množství nyní probíhajících azylových řízení ve srovnání s jinými členskými zeměmi EU svůj podíl přijatých uprchlíků více než naplnilo.

Kvóty na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků, kteří se nacházejí v Řecku a v Itálii, schválili ministři vnitra států EU v září 2015. Proti se tehdy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Podle letošních únorových dat Evropské unie se od počátku dvouletého programu podařilo do dalších zemí EU přesídlit zhruba 12 tisíc uprchlíků.

Podle Doskozila se v roce 2015 kvóty schvalovaly na základě principu solidarity a spravedlivého rozdělení uprchlíků. V letech 2015 a 2016 ale musela Itálie čelit mnohem menšímu náporu žádostí o azyl než Rakousko, dodal. Zatímco v Rakousku podle něj v přepočtu na milion obyvatel požádalo o azyl 4587 lidí, v Itálii to bylo „jen“ 1998. Migranti, kteří by se měli ve skutečnosti zdržovat v Itálii, jsou u nás, uvedl ministr.


Z uprchlické krize v Evropě čtěte více:

Od optimismu k rozčarování. Uprchlíků v Německu pracuje jen 17 procent

Přerozdělování vázne. Za rok a půl se přesunulo jen 15 tisíc uprchlíků

Žadatelů o azyl v EU loni lehce ubylo. Nejvíce o něj usilují Syřané

Uprchlíci z Eritreje na nádraží v německém Rosenheimu


Rakousko by proto podle Doskozila mělo z programu na přerozdělování uprchlíků, jehož platnost má vypršet v září letošního roku, zcela vystoupit. „Domnívám se, že humanitární příspěvek Rakouska je dostatečný,“ uvedl Doskozil, který v minulosti kritizoval státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) za nedostatečnou solidaritu v migrační krizi.

Návrh ministra obrany přišel krátce poté, co dnes ministr vnitra Wolfgang Sobotka oznámil, že Rakousko přijme prostřednictvím programu EU prvních 50 nezletilých uprchlíků z Itálie a to navzdory tomu, že ministr sám prý považuje program přesidlování „za špatný“. Rakousko by na základě kvót mělo přijmout asi 2000 uprchlíků.

Po Doskozilově oznámení ministerstvo vnitro uvedlo, že návrh podporuje, o vystoupení z programu podle něj ale bude muset požádat v Bruselu kancléř Christian Kern. „De facto může být takový proces zahájen jen na úrovni šéfů vlád,“ uvedlo ministerstvo.

BRAND24


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

Uprchlíci v Řecku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).